VAIKUTTAAKO FARKKUSI MAAPALLON HYVINVOINTIIN? MITÄ ON EKOLOGISET FARKUT?

"Monet meistä pukeutuvat farkkuihin päivittäin mutta kysyntä edullisille pikamuodin farkuille on kasvanut. ​Mietimmekö koskaan, millaisia seurauksia halpojen farkkujen ostamisella on tai, kuinka pienienkin muutosten tekemisellä voisi olla myönteisiä vaikutuksia ympäristölle ja vaatteita valmistaneille ihmisille?"
 
Puuvillateollisuus on yksi maailman suurimmista teollisuudenaloista ja farkkujen valmistus on yksi puuvillateollisuuden suurimmista käyttökohteista. Puuvillapelto vaatii paljon vettä ja huolenpitoa erilaisten torjunta-aineiden ja kemikaalien muodossa, mikä tekee siitä yhden eniten vettä kuluttavan ja maapalloa eniten saastuttavan teollisuuden alan.

TIESITKÖ NÄMÄ FAKTAT FARKKUJEN VALMISTUKSESTA?

    1. Farkkukankaiden valmistukseen kuluu noin 35% koko maapallon puuvillatuotannosta. 70% kaikesta tästä puuvillantuotannosta tapahtuu Yhdysvalloissa, Kiinassa, Intiassa ja Pakistanissa - eli pääosin halpamaissa. Farkkuja valmistetaan ja ostetaan siis todella paljon.
      2. Kahdessa suuressa halpatuotantomaassa, Intiassa ja Kiinassa, käytetään puhdasta juomavettä uusien farkkujen valmistukseen vuosittain jopa 120 biljoonaa litraa eli 120 000 000 000 000 litraa.

        Ja valitettavasti tarina ei pääty vielä tähän..

         

        FARKKUJEN MATKA PUUVILLASTA VALMIIKSI FARKUIKSI SISÄLTÄÄ VAIHEITA, JOTKA OVAT HAITALLISIA YMPÄRISTÖLLE SEKÄ IHMISILLE

        Farkkujen valmistus halpamaissa teettää ihmisille ahtaita ja vaarallisia työoloja, pitkiä ylityöpäiviä ja farkkujen vaalennuksista ja kulutuksista aiheutuvia myrkkyvaurioita. Indigovärjäys ja erilaiset pintakäsittelyt, kuten farkkuihin tehtävät kulutukset, vaativat myrkyllisten kemikaalien käyttöä. Kaikkein haitallisin on farkkujen vaalennusprosessi, joka vaatii suuren määrän vettä ja on samalla vaarallinen ihmisille, jotka ovat kontaktissa vaalennukseen tarvittavien kemikaalien kanssa.
        .
        Mitä halvemmat farkut, sitä huonommat valmistusolot. Farkkuja ostaessa kannattaakin huolella perehtyä farkkujen taustalla vaikuttaneisiin tekijöihin. Tiedätkö sinä, missä maassa tällä hetkellä yllesi pukemat farkut on valmistettu?
        farkkujäte, farkkufakta, vastuuton vaateteollisuus, miten paljon farkut kuluttaa vettä, puuvilla ja farkut, farkkufakta, farkkujen valmistus, halpamaissa valmistetut farkut, kiinalaiset farkut, juomavesi ja farkut, värjätyt farkut ja myrkyt

        TIESITKÖ, ETTÄ YKSIN UUSIEN FARKKUJEN VALMISTAMINEN KULUTTAA YLI 10 000 LITRAA PUHDASTA JUOMEVETTÄ?

        Tämä vesimäärä vastaa yhden ihmisen kolmen kuukauden suihkuja tai 17 vuoden juomavesiä. Puuvilla onkin yksi vaatteidemme yleisimmistä raaka-aineista mutta samalla yksi maailman suurimmista vedenkuluttajista. Oletko osa ongelmaa vai ongelman ratkaisija? Kuinka sinä voit vaikuttaa?

        "Sillä ei ole merkitystä mitä teet silloin tällöin, vaan sillä mitä teet päivittäin"
        - Jenny Graig

        - "Ekologisemmat ja tietoiset valinnat ohjaavat ja sitouttavat muutokseen. Näin minä ryhdyin toimiin. Perustin yrityksen" Lue lisää tarinastani.

         

        CHECKLIST - SUOSI EKOLOGISEMPIA VAATEVALINTOJA JA FARKKUJA:

        - Tarkista materiaalit: suosi kierrätettäviä, kestäviä, eettisiä ja vastuullisesti tuotettuja farkkutuotteita. Säästät selvää rahaa, kun panostat vaatteen laatuun, korjattavuuteen ja hoitoon.

        - Osta lähellä tuotettuja tuotteita. Tällöin tuotteiden hiilijalanjälki pienenee.

        - Tiedosta, kuka vaatteesi on valmistanut. Eettisyys on iso osa vastuullista vaateteollisuutta.

        - Lue ja perehdy vaatteiden hoito-ohjeisiin huolella. Pese farkkuja niin vähän kuin mahdollista. Kun peset, pese tahrat paikallisesti ja masimissaan 30 asteessa. Kuivata farkut vaakatasossa niin ne säilyvät pidempään.
        Älä heitä rikkinäisiä farkkuja pois, vaan kierrätä, korjaa tai lahjoita ne hyväntekeväisyyteen. Vaikka vaatteesi ei enää olisi käyttökelpoinen, niin iso osa sen materiaalista on.

        HALPATUOTANTO

        - Halpamaa-tilanteessa puhutaankin ns "vastuuttomasta vaateteollisuudesta"

        - "Halpa vaate on helppo ostaa mutta yhtä helppo myös heittää pois. Lisäksi vaatteiden huolenpito on helppo laiminlyödä"

        - Kaikki ihmisen terveyttä uhannut työ ja puuvillapellon huolenpito ja sen tarvitsema vesi menee nopeasti hukkaan. Samalla jätettä kertyy lisää, ympäristö saastuu, lämpenee ja kasvihuone kiihtyy.

         

        MIKSI KIERRÄTTÄMINEN ON TÄRKEÄÄ? MITÄ KIERRÄTTÄMISELLÄ SAAVUTETAAN?

        Lue blogijulkaisumme aiheesta.