MIKSI KANGASKASSI TAI KESTOKASSI EIKÄ MUOVIPUSSI?

MIKSI KIERRÄTYSMATERIAALEISTA VALMISTETTU EKOKASSI ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN VALINTA?

Kuluttajat haluavat tänä päivänä tehdä ympäristön kannalta parempia valintoja ostoskassia valitessaan.

Minkälaiseen kauppakassiin sinulla on yleensä tapana pakata ruokaostoksesi? Entä tiedätkö, minkälaiseen kassiin ostokset kannattaisi pakata, että se olisi ostosten ja ympäristön kannalta paras?

Netissä kiertää paljon juttua siitä, minkälainen kassi on ympäristön ja ostosten kannalta paras. Kaikista paras olisi pärjätä ilman kassia, mutta koska se ei ole monellekaan meistä vaihtoehto, niin jokin ratkaisu täytynee keksiä.

 

Laukun ekologisuutta voidaan mitata asioilla; minne kerran käytetty laukku päätyy käytön jälkeen ja, mistä materiaaleista ostamasi laukku on valmistettu. Kassin valmistus aivan uusista käyttämättömistä luonnon raaka-aineista kuluttaa energiaa, luonnonvaroja ja aiheuttaa lisäksi päästöjä.

PAPERIPUSSI, MUOVIPUSSI, SEKÄ KANGASKASSIT VERTAILUSSA. MIKÄ ON PARAS JA MIKSI?

Paperikassi – Jos kestokassi unohtuu kotiin, tulee ihmisen toisinaan turvauduttava paperikassin ostamiseen ajatellakseen sen olevan ekologisempi vaihtoehto kuin muovipussi. Mutta paperikassi menee yleensä ensimmäisen käyttökerran jälkeen heti mainoslehtien mukana lehtiroskikseen, koska sille on yleensä hyvin vaikea keksiä uutta käyttöä. Vai otatko sinä paperikassin kotoa mukaan uusille ruokaostoksillesi? Tiesitkö, että paperikassin ympäristökuormitukset ovat muovipussiin verrattuna kymmenkertaiset. Tämä johtuu siitä, että paperikassiin täytyy käyttää niin paljon enemmän materiaalia, jotta paperikassilla saavutetaan muovipussin kaltainen kestävyys.

Muovikassi – Varavalinta, kun kangaskassi unohtuu kotiin. ”Leikkelepaketti repäisee kassiin reiän, maitopurkki painaa pohjan puhki”. Koska muovipussi hajoaa helposti, niin harvoin muovipussikaan päätyy kauppareissulle uudestaan mukaan. Rikkinäinen muovipussi on lisäksi mahdoton käyttää uudestaan esimerkiksi roskapussina. Kierrätysmateriaaleista valmistetut muovipussit pienentävät toki ympäristövaikutuksia mutta yleensä käytön kustannuksella, sillä ne hajoavat entistä helpommin.

Muovipussien pahin sijoituspaikka on luonto. Arvion mukaan vain noin 1% maailman muovipusseista päätyy kierrätykseen, esimerkiksi roskapussina. Minne loput sitten päätyvät? Luontoon, meriin, eläimiin, sinne minne muovi kaikista vähiten kuuluu. Lisäksi muovipussien jatkuva ostaminen maksaa. Oletko koskaan laskenut paljonko yksi muovipussi kerran päivässä yhden vuoden aikana tulee sinulle maksamaan? -Noin 54,75€, ja jos taas ostat kaksi päivässä niin se maksaa sinulle noin 109,50€. Kangaskassi kestää useamman vuoden, ja hinnallaan se maksaa itsensä sinulle nopeasi takaisin.

 

HYVÄN JA KESTÄVÄN KANGASKASSIN VALINTAAN KANNATTAA PANOSTAA, SILLÄ KIERRÄTYSKANKAISTA VALMISTETUT EKOLOGISET FARKKULAUKUT KESTÄVÄT VUOSIA JA SÄÄSTÄVÄT LUONTOA

Jos kangaskassi valmistettaisiin aivan uutena ns raaka-aineista lähtien, niin samaa kangaskassia pitäisi käyttää yli kaksi vuotta, jotta se olisi ekologista. Kuitenkin kierrätetyistä farkuista valmistettu kangaskassi täyttää ekologisuusvaatimukset nopeammin, koska sama materiaali on aiemmin ollut jonkun käytössä jo vuosia. Vanhan kierrätetyn materiaalin töystä uudeksi tuotteeksi on vaatinut enää hyvin vähän työtä.


Hyvän kangaslaukun ostamiseen kannattaakin panostaa. Vähennät samalla muovin luontoon joutumisen riskiä, säästät rahaa, saat ostoksesi pakattua fiksusti ja ennen kaikkea näytät paljon tyylikkäämmältä vastuullisesti valmistettu ekolaukku kuin muovipussi kädessäsi.


Pidä kangaskassistasi hyvää huolta, pese ja kuivata se oikein. Näin parannat sen pitkäikäisyyttä helposti. Lue täältä 10 vinkkiä, kuinka peset farkusta valmistetut laukut, vaatteet ja asusteet oiken.
Muista, että myös sillä on väliä, mistä ostat kangaskassin. Jos ostat sen Kiinasta, niin nettikaupasta ostetun ekologiseksikin luokitellun tuotteen matka Kiinasta Suomeen kuluttaa hurjasti luonnonvaroja, mikä tekee siitä enemmän kuluttavaa kuin kestävää. Lisäksi valmistus halpamaissa teettää työntekijöille vastuuttomat olosuhteet. Tiesitkö, että puuvillan valmistus on yksi maailman eniten vettä kuluttava luonnonvara.


 ”Kierrätetystä farkusta käsityönä valmistetut farkkukangaskassit säästävät tuhansia litroja maailman juomavettä.”  

Kestokassit ovat arjen monipuolisimpia käyttötavaroita, ja niiden mukavuus määräytyykin käyttäjän tarpeiden mukaisesti. Onko se sopivan kokoinen ruokaostoksille ja kestääkö kassin pohja ja sangat myös painavien ostosten kantamisen? Onko kassiin mahdollista pakata teräväreunaisiakin asioita ilman, että se hajoaa? Onko laukun materiaali kulutusta, aikaa ja pesua kestävää? Ovatko kantohihnat sopivan mittaiset kantaa olalla tai suorana ilman, että pohja laahaa maata?

KENELLE KANGASKASSI ON ERITYISEN HYVÄ VAIHTOEHTO?

Sinulle, joka muistat ja haluat käyttää sitä aktiivisesti. Pieni kangaslaukku on erinomainen valinta pienille kotitalouksille, kuten sinkuille tai pariskunnille, joiden ruokaostosten kertamäärät ovat pieniä. Isot kangaslaukut sopivat taas aktiivisesti ruokakaupassa käyville perheille, jotka joutuisivat ostamaan kaupassa useamman muovikassin kerralla. Kangaskasseista on hyvällä hoidolla ja ahkeralla käytöllä pitkäaikainen ja rahallinen hyöty. Kangaskasseja käyttävät on usein tutkittu tekevän myös muita ekologisia ja kestävää kehitystä tukevia valintoja elämässään. Nämä ihmiset ovat yleensä myös aktiivisia kierrättämään ja ajattelemaan vastuullisesti, ajattelevat luonnon hyvinvointia ja suosivat kasviksia ja luomuruokaa. Tiesitkö, että farkku on valmistettu puuvillasta, mikä tekee siitä myös vegaanisen materiaalin. Vegaaninen farkkulaukku kasvattaakin sen suosiota myös erityisruokavaliota noudattavien keskuudessa.

Haluaisitko lukea aiheesta lisää? Lue toisesta blogitekstistä lisää vertailua "miksi kangaskassi on parempi"