MINKÄLAINEN KANGASKASSI ON OIKEASTI EKOLOGINEN VALINTA?

Netti on täynnä tekstejä ja keskusteluja aiheesta, onko ekologisempaa valita kangaskassi, kestokassi, paperikassi vai kenties muovipussi. Kuitenkin useimmissa tapauksissa verrataan kierrätysmateriaaleista valmistettua muovipussia sekä uusiomateriaaleista valmistettua kangaskassia. Tai sitten vertailukohteena on uusiomateriaalista; polypropeenimuovista-valmistetut kestokassit, jotka vaikuttavat pintatuntumaltaan kankaisilta, mutta ovatkin todellisuudessa muovia. Varsin itsestään selvää onkin, että uusiomateriaalin käyttö on ympäristölle vähemmän ystävällinen valinta kuin kierrätetty.

Kuitenkin jos vastakkain asettuu muovista ja kierrätetystä farkusta valmistettu farkkukassi, lienee itsestään selvää kumpi näistä kasseista on ekologisempi ja parempi valinta. Ekoteon tekee kierrätysfarkusta valmistettu kestofarkkukassi.

Kauppakassivalintoja miettiessä kannattaa miettiä ainakin seuraavia asioita:

MIKSI VALITA JUURI PIECE OF JEANS -KANGASKASSI MUOVIPUSSIN SIJAAN?

1. KANKAINEN KESTOKASSI KESTÄÄ AIKAA

Kassin ekologisuutta miettiessä yksi tärkeimmistä asioista on sen elinikä. Kuinka pitkään muovikassi tai kestävästä ja venymättömästä kankaasta valmistettu kangaskassi kestää aikaa? Veikkaan, että muovipussin käyttökerrat rajoittuvat yhdellä kädellä tai jopa parilla sormella laskettaviin käyttökertoihin; kerran kauppakassina ja kerran roskapussina.

Kangaskassi kestää painoa, ja jopa pesua ja huolenpitoa. Muovipussi repeää ja venyy helposti, jo ennen kuin olet päässyt kassalta autolle. Ei ole epäilystäkään, onko muovipussi kertakäyttötuote. Muovi on materiaalina todella haurasta, mikä tekee sen kuluttamisesta enemmän kuluttavaa kuin kestävää. Ja erityisesti ”harmaa” kierrätetty muovi, on todella haurasta. Joka tapauksessa tarvitset kauppaan muovikassien lisäksi jonkin muunkin ostoskassin painaville ostoksille. Miksi et valitsisi siis kaikista kauppakasseistasi kerralla yhtä kestäviä?

 

2. KANGASKASSI EI ROSKAA, SE SÄÄSTÄÄ LUONTOA

Ostoskassin valintaa miettiessä kannattaakin siis pohtia, milloin valittu kauppakassi joutuu todennäköisesti roskalavalle sekajätteen sekaan. Onko sen käyttökerrat yhden käden sormilla laskettavissa vai onko sen käyttöikä useampia vuosia. Koska aina, kun heitämme asioita roskiin, se kuluttaa ja saastuttaa. Muovinkaan kierrättäminen ei ole ilmaista ja luonnon kannalta ”puhdasta”.

Mitä raaempana nykyisessä olomuodossaan käsittelemättömämpänä tuotetta voi käyttää, ylläpitää ja uusiokäyttää, sen parempi. Piece Of Jeans -kangaskassi on luonnon ja kierrätyksen kannalta parempi vaihtoehto, sillä sitä käytetään huomattavasti useammin kuin muovikassia, ja sen raaka-aineena on jatkojalostamaton farkkukangas. Käyttämämme farkku ei ole missään vaiheessa joutunut sekajätteeksi, vaan se on kierrätetty suoraan vanhalta käyttäjältään Piece Of Jeans:n vaatteiden-, laukkujen- ja asusteiden valmistustarpeisiin.

 miksi-kangaskassi-farkkukassi-kestokassi-kierrätetystä-farkkukankaasta-miksi-ei-muovipussia-uusiokäytetyt-vanhat-hajonneet-farkut-uusiokäyttöön-käsityönä-valmistettu-suomalainen-laukku-kauppakassi-ostoskassi-piece-of-jeans.

3. FARKUN ELINIÄN PIDENTÄMINEN UUSIOKÄYTTÄMÄLLÄ TEKEE FARKUSTA EKOLOGISEN

Uuden farkkukankaan ja siis myös puuvillan (koska farkun pääraaka-aine on puuvilla) valmistus halpamaissa, kuten Intiassa ja Kiinassa on, niin kuin me kaikki tiedämme, todella ympäristöä ja työntekijöiden terveyttä kuormittavaa. Puuvillan valmistus on kuluttanut paljon vettä ja muita luonnonvaroja ja vaatinut työntekijöiltänsä terveyden kannalta vaarallisia aineita.

Farkkua on maailma pullollaan, ja usein housut hajotessaan, ne kulkeutuvat sekajätteeksi. Kuitenkin käyttämättömiksi jääneet vanhat farkut voidaan uusiokäyttää valmistamalla niistä kestäviä ja erittäin ekologisia kangaskasseja. Vaikka farkun valmistus halpamaissa onkin todella epäekologista ja epäeettistä, niin ekologisen siitä tekee nimenomaan luonnonvaroja tuhlanneen materiaalin eliniän pidentäminen ja materiaalin nerokas uusiokäyttö. Ei heitetä rikkinäisiä farkkuja roskiin, vaan tehdään ekoteko jatkojalostamalla ne uuteen muotoon.

Vaikka farkkusi olisi yhdestä kohdasta hajonneet, niin ne voivat olla silti hyvin käyttökelpoisia raaka-aineita esimerkiksi muille farkusta valmistetuille uusiotuotteille. Farkku on materiaalina todella kestävää, mikä mahdollistaa sen kierrättämisen ja uusiokäyttämisen. Farkkua ei myöskään tarvitse pestä kovin usein, mikä pidentää sen elinikää ja pienentää sen huolenpidon ympäristövaikutuksia.

Tilkuista koostetun farkkukassin voi lisäksi paikata aina uudella farkkupalalla, joten materiaali uuteen kassiin kassin hajotessa on pieni lisäys. Tämän farkkukassin materiaalit ovatkin aina vanhan kierrätetyn materiaalin hyödyntämistä eikä uuden valmistusta.

Jos vertaa Piece Of Jeans -farkkukassia muihin perus-kangaskasseihin, jotka on myös valmistettu puuvillasta ja myydään uusiotuotteena, niin ei ole epäilystäkään siitä, kumpi kassi on edelleen ekologisempi vaihtoehto.

 

4. VALITSE KESTOKASSI, SE SÄÄSTÄÄ RAHOJASI

Ekologisuutta tarkastellaan pitkäikäisyysnäkökulmasta, joten kertakäyttötavaran vähentämien on itsestään selvä lähtökohta. Kertakäyttötavaraa kuvastaa siis lyhyt käyttöikä ja useampi rahankulutusväli. Halvan muovipussin tai kaksi joutuu ostamaan joka päivä, jos sille tiellä lähtee. Kestävän hiukan kalliimman kangaskestokassin ostat kerran mutta se kestää todellakin useamman vuoden. Hyvään kangaskassiin investointi saattaa tuntua isohkolta kululta, tai aiheuttaa pohdintoja ”miten tuo voi noin paljon maksaa”, mutta jos lasket vuodessa ostamaisi muovipussien hinnan niin veikkaan, että hämmästyt. Pienellä vaivalla suuri hyöty, pienempi hukka ja suuri säästö.

Mutta kuinka paljon kangaskassin ostamisella sitten voit säästää verrattuna muovipussiin? Se riippuu aivan kangaskassin hinnasta, mutta muovipussien vuosihinta on helppo laskea. Viisitoista senttiä päivässä kerrottuna 365 on huimat 54,75€, ja jos ostat päivässä noin kaksi muovipussia niin se tekee jo yli satasen. Kangaskassi on siis todella paljon edullisempi vaihtoehto, ja se kestää lisäksi useamman vuoden, eli säästöä Piece Of Jeans -kangaskassiin verrattuna tulee useampi satanen. Haluaisitko lukea aiheesta lisää? Lue toisesta blogitekstistä lisää vertailua.

Osta ekologinen kangaskassi tai kestokassi. Nämä kangaskassit säästävät luontoa ja kukkaroasi.