MITEN VASTUULLISUUS JA EETTISYYSTEKIJÄT NÄKYVÄT TUOTANNOSSA?

Huom! Tämä blogiteksti on kirjoitettu vuonna 2019, lue päivittyneet tiedot ekologisten ja vastuullisten farkkujemme valmistamisesta täältä.

Kuva on kesältä 2019, kun vierailin Puolassa, tapasin ompelijat ja ompelimoa pyörittävän suomalaisen miehen. Tuotantotapoja testattiin ja katsottiin, että toiminta on vastuullisuus- ja eettisyystekijöiden mukaista.

KUINKA JA MITEN VASTUULLISUUSTEKIJÄT RAKENTUVAT?

Ennen Puolan kontaktia minulla oli yksi suomalainen naisompelija, joka valmisti minulle farkkuja alihankintana.


MITÄ BRÄNDILLE TAPAHTUI VUONNA 2019

Suomalainen alihankkijani ilmoitti, että hän joutuu lopettamaan tuotteideni valmistuksen, mikä oli iso riskin ja stressin paikka minulle sekä koko yritykselle.
-"Verkkokauppa on auki mutta kuka tuotteet valmistaa kahden viikon kuluttua? Ei kukaan!? Ratkaisu ei ole sulkea."


TILANNE 6KK AIEMMIN

Sain yhteydenoton suomalaiselta mieheltä. Mies kertoi nähneensä brändini mainontaa, ja päätti laittaa minulle viestiä. Viestissä mies kertoi omistavansa ompelimon, joka tarjoaa alihankintaa monille, tälläkin hetkellä toimivalle, Suomalaisille yritykselle. Ignoorasin hänen viestinsä, koska tuolloin minulla oli ompelija.

Kun kesällä 2019 kohtasin tämän alihankkijan lopettamisen, mieleeni muistui sähköpostissa lojuva viesti suomalaiselta mieheltä, jolla oli ompelimo Puolassa. Tiesitkö sinä, että Puola on maa Keski-Euroopan tekstiiliteollisuuden sydämessä.

Tekstiiliteollisuuden ja käsitöiden ainutlaatuinen, arvokas ja todella taidokas maailma oli avaamassa oviaan silloiselle pienelle brändille nimeltä Piece Of Jeans, mikä tuntui ja tuntuu edelleen aivan hurjan hienolta ja hyvältä valinnalta!


KUINKA SELVITIN TUOTANTO-OLOT PUOLASSA? KUINKA SAIN VARMUUDEN OMPELIMON EETTISESTÄ JA VASTUULLISESTA TOIMINNASTA?

Sitten buukattiin lennot ja hotelli!
Tutkimusmatka oli alkamassa. Miltähän siellä näyttää, minkälaiset ovat tuontanto-olot, ihmiset ja työilmapiiri, mitähän ompelijoille maksetaan palkkaa..?

Turvallisin ja luottavaisin mielin lähdin reissuun, asioita oli kuitenkin etukäteen jo keskusteltu paljon. Lisäksi työoloista sekä terveellisyydestä ompelimolla huolehtii syntyperäine suomalainen mies. Ei asioiden aina tarvitse olettaa olevan huonosti - asiat voivat myös yllättää positiivisesti!

Se oli se sama kesä eli kesä 2019. Lämpötila ulkona oli noin +34°.
Ompelimolla;
- ilmastointi ja sisälämpötila +24°
- viihtyisä ja riittävän kokoinen työtila sekä taukotilat, juokseva puhdas juomavesi sekä sähköt
- turvallinen työtila ja lähiseutu
- terveellinen ja puhdas hengitysilma
- säännöllinen 8h työaika, tauot, lounasaika ja lomat, ei ylitöitä
Täällä viisi taitavaa ja mukavaa ammattilaisompelijaa minut otti vastaan iloisin mielin.


"Jos vertaa ompelijoille yleensä maksettavaa keskipalkkaa täällä, niin nämä ompelijat tienaavat kyllä hyvin ja ovat olleet työhönsä todella tyytyväisiä. Viihtyisiä, vaihtelevia ja mukavia työtehtäviä", kertoo ompelimoa pyörittävä suomalainen mies.


Ja nämä jos mitkä olivat minusta mukavaa kuultavaa. Lämmin tunnelma oli siellä käydessä. Meistä on tullut yhdessä tosi hyvä tiimi, ja laitellaan viestiä melkein joka päivä. Olisin nytkin kesällä halunnut naisia käydä moikkaamassa, mutta tämä kesäloma meni nyt Suomen maisemissa, koska korona...

 

MITÄ KAIKKIA NÄKÖKULMIA VASTUULLINEN TUOTANTO-OTTAA HUOMIOON? VASTUULLISUUTTA VOIDAAN TUTKIA KOLMESTA ERI SUUNNASTA, JOITA OVAT:


1. Taloudellinen vastuu
2. Ympäristövastuu
3. Sosiaalinen vastuu

Joista sosiaalisen vastuun täyttyminen on yleensä keskustelluimmista aiheista. Tämä yhteiskuntavastuun osa-alue pitää sisällään työterveyden, koulutuksen, työviihtyisyyden, työhyvinvoinnin, työsuhteet, työturvallisuuden ja hyvät toimintatatavat.

Vastuullisuus otetaan Suomessa itsestäänselvyytenä eikä ajatella, että vastuullista ja eettistä toimintaa voisi toteuttaa myös esimerkiksi Puolassa. Meillä Suomessa, meille suomalaisille nämä ovat itsestäänselvyyksiä. Niinpä Puolassa liiketoimintaa ylläpitävä suomalainen mies on vienyt nämä itsestäänselvyydet eteenpäin. Aika usein herätän itseni ajattelemasta, miten hyvin asiat oikeasti on.

Tämän matkan myötä olen oppinut käsittelemään ennakkoluulojani paremmin. Tottakai olin itsekin alkuun epävarma mutta reissu muutti kaiken. "Ei kannata tehdä johtopäätöksiä liian aikaisin, ja vain omien ajatusten perusteella".

Toivottavasti saitte tarinastani mielenkiintoista iltaluettavaa ja lisää taustaa tälle läpinäkyväksi pyrkivälle toiminnalle.