MEDIASSA

Kestävämmän pukeutumisen puolesta. Miten voimme vähentää tekstiilijätteen määrää? Ovatko tilkkufarkut ratkaisu muodin ympäristöongelmaan? Haastateltavana Piece Of Jeans yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Moona Kansanen.
Valtakunnallisesti yhtenäisen keräysilmeen ja keräyskäytäntöjen laatiminen helpottaa kuluttajan ohjeistusta alueella kuin alueella. Lisäksi rullakkohuput ilmentävät erinomaisesti poistotekstiilien uudelleenkäyttöä, sillä huput on valmistettu 100% uusiokäytetyistä farkuista Piece Of Jeans Oy:n toimesta.
"Käytännössä farkkutuotteet ovat ikuisia, sanoo farkkujätteestä tilkkumuotia valmistavan Piece of Jeansin perustaja Moona Kansanen." Kansaselle kaiken lähtökohta on kuitenkin vastuullisuudessa. Kurkista yhtiön toimistoon ja katso miten ja missä design-farkut valmistuu pala palalta, farkkutilkuista.
YLE-Tampereen toimittaja Anne Savin kävi heinäkuussa 2020 haastattelemassa minua toimistollani. Uutisaihe käsittelee vahvasti kiertotaloutta, tekstiilijätteen määriä ja vastuullista muotia. Uutinen julkaistiin 24.7.2020 Ylen medioissa; Areenassa, radiossa, alueuutisissa ja verkkouutisissa.

Yritysidea voi syntyä mistä vain, esimerkiksi turhautumisesta halpavaatteiden laatuun. Moona Kansanen paikkasi opiskelijana farkkujaan, kunnes keksi pilkkoa ne ja rakentaa palasista kokonaan uudet housut. Näin syntyi Piece Of Jeans.

Tampereen Kauppakamarilehden artikkelissa Moona Kansanen sanoo, että kierrätysmateriaalit ovat raaka-aineena todella vaativia, mutta lopputuloksesta voi saada jopa alkuperäistä tuotetta laadukkaamman. Somessa on kirjoitettu osuvasti, että on upeaa, kun nuhjuisesta vaatteesta syntyy designia, hän sanoo.

Moona Kansanen haluaa edistää vaatteiden kierrätyskulttuuria ja vähentää halpamuodin kulutusta, josta syntyy valtava määrä tekstiilijätettä. Eettisesti ja ekologisesti tuotetut vaatteet ovat viime vuosina lyöneet läpi Suomessa. Moona Kansasen luotsaama Piece Of Jeans on osa tätä aaltoa. Tuotteiden ostajakunta koostuu pääosin +30-vuotiaista naisista, joilla on halua ja varallisuutta investoida kestävään muotiin.

Aamulehdestä bongattua. Tampereella tapahtuu.

Olen tosiaan Moona, 25-vuotias yksinyrittäjänainen Tampereelta. Valmistuin toukokuussa 2020 arkkitehdiksi Tampereen Yliopistosta, ja paraikaa opiskelen liiketalouden erikoisammattitutkintoa samalla kun pyöritän yritystäni kotitoimistoltani käsin. Tuotteiden ompelun olen ulkoistanut alihankkijalleni, sillä ihan kaikkeen ei minunkaan aika riitä.

Yrittäjät.fi tarjoaa tuoreimpia uutisia ja tärkeimpiä tietoja yrittäjille ja yrittäjyydestä kiinnostuneille. Suomen Yrittäjien toimittaja Riikka Koskenranta soitteli minulle kysyäkseen tarkemmin taustoja liikeideani takaa ja siitä, miten materiaalin kerääminen ja jalostaminen uusiksi kierrätysmuodin uniikeiksi yksilöiksi oikein tapahtuu. Blogitekstissä poimintoja jutusta.

Jokaisten uusien farkkujen valmistaminen kuluttaa noin 10 850 l puhdasta juomavettä, ja vaatteiden käyttöiän pidentäminen yhdeksällä kuukaudella vähentäisi hiili- ja vesijalanjälkeä sekä jätteiden määrää noin 20-30%. Moona Kansanen halusi tarttua tähän maailmanlaajuiseen ongelmaan ja syntyi Piece Of Jeans, ”farkuista uudet farkut” – pala farkkua.