MIKSI KIERRÄTTÄMINEN ON TÄRKEÄÄ? TIESITKÖ TÄMÄN TEKSTIILIJÄTTEESTÄ?

"Mistä sinun kotitaloutesi jätteet muodostuvat, ja miksi sinunkin kannattaa kierrättää? Kierrättäminen on tärkeää lajittelua, asioiden järjestelyä, niin kuin muukin elämä. Lajittelemme kylmäsäilytettävät maitotuotteet jääkaappiin, ja jauhot kuiva-ainekaappiin. Puhtaat astiat kuuluvat astiakaappiin, ja likaiset astianpesukoneeseen. Samalla tavalla jätteetkin lajitellaan, niille kuuluville paikoille."

 

Usein kyse on laiskuudesta, koska ihminen on laiska olento. Lajittelu tulisi tehdä helpoksi, niin se olisi todennäköisempää toteuttaa. Mieti, miten sinä voisit helpottaa arkeasi ja lajitteluasi? Voisiko keittiötä, tai muuta roskien syntymisen paikkaa järjestää hiukan uudelleen?

Kierrätys on hauskaa, siitä tulee hyvä olo. Voin kokemuksesta sanoa, että en ole oman kotitalouteni jätteenlajitteluun kiinnittänyt huomiota, kuin vasta noin vuoden verran kunnolla. Ja päivä päivältä jätteenlajittelutavoitteeni kasvavat ja koen saavani siitä mielihyvän tunnetta. ”Hyvä teko tuottaa mielihyvää”

farkkujäte, kierrätä tekstiilijäte, tekstiilijätteen uusiokäyttö, rikkinäiset farkut uusiotuotteeksi, farkkujen kiertokulku, vaatteen elinkaari, lahjoita vanhat farkut, kierrätä farkut uudeksi design-tuotteeksi, korjauta farkut, kierrättämisen hyödyt, miksi kierrättää

MIKSI KIERRÄTTÄMINEN ON TÄRKEÄÄ JA MITÄ HYÖDYLLISTÄ KIERRÄTYKSELLÄ SAAVUTETAAN?

Kierrätys alkaa lajittelusta ja kodin uudelleenjärjestelemisestä.

Roska-astioita, kuten pahveja, ei tarvitse viedä joka päivä, vain silloin kun astiat täyttyvät. Kerrostalojen roskakatoksissa on yleensä eri astiat biojätteelle, paperille, kartongille, metallille ja lasille (+sekajätteelle). Omakotitalouksissa astioiden kierrätyspisteet on yleensä hiukan kauempana, mutta ne voi ottaa esimerkiksi ruokakauppareissulle mukaan ja tyhjentää astiat pihalla oleviin puristimiin.

Haaste: Mieti, mitä kaikkea kotitaloutesi sekajätteeseen kulkeutuu? Voisiko ne kierrättää ja lajitella yllä oleviin astioihin? Mitä sekajätteeksi silloin enää jää…ei muuta kuin muovi ja vaatejäte.

MUOVIA ON MAAILMASSA PALJON, SITÄ ON PAKKAUSMATERIAALEISSA JA ERITYISESTI STRECHIA SISÄLTÄVISSÄ VAATTEISSA. JÄTELAKI AIKOO UUDISTAA MUOVIN-  JA TEKSTIILIJÄTTEEN KERÄYSTÄ VUONNA 2025.

Ilokseni olen voinut lukea, että jätelaki on uudistumassa. Jätelaki pyrkii muovinkeräyksen uudistamiseen ja tekstiiliroskan keräämisen helpottamiseen. Viimeistään vuonna 2025 Suomeen tulisi olla järjestetty tekstiilijätteen sekä muovin erilliskeräys. Mutta, asia on alustavasti tarkoitus tapahtua vasta vuonna 2025. Tekstiilijätteen uudelleenkäyttöön voidaan jo nyt tehdä paljon asioita.

TIESITKÖ TÄMÄN TEKSTIILIJÄTTEESTÄ?

"Joka sekunti maailmassa kipataan yksi kuorma-autolastillinen vaateroskaa kaatopaikalle" -Kyllä, ja se on aivan hurjan suuri määrä rikkinäisiä, käyttämättömiä, vähän käytettyjä, pieneksi jääneitä ja tahriintuneita vaatteita, joita ei maapallolla vielä lajitella ja uusiokäytetä. Ehjät vaatteet voi viedä kirpputoreille tai esimerkiksi UFF:lle mutta rikkinäistä materiaalia otetaan huonosti vastaan, vaikka ehjää kangasta niissä olisi vielä paljonkin jäljellä.

Haluaisitko sinä lahjoittaa farkkua? Me otamme sitä vastaan.

Eipä tällaisiin asioihin ennen kiinnitetty yhtä paljon huomiota kuin tänä päivänä. Mutta maailma muuttuu. Ihminen on ollut ja elellyt maapallolla kuitenkin nyt jo sen verran pitkään, että alkaa olla korkea aika reagoida aiheuttamiimme ongelmiin.

Klikkaa seuraavaan tekstiin; Vaikuttaako farkkusi maapallon hyvinvointiin?