MISSÄ JA MITEN PIECE OF JEANS -FARKUT VALMISTUU, PALA PALALTA?

Minulta kysytään usein, mistä Piece Of Jeans:n käyttämät vanhat farkut tulevat, mistä saamme materiaalia, tai mistä kaikista työvaiheista Piece Of Jeans -farkkujen valmistus koostuu? Kuka farkkujen valmistustyön tekee, missä ja miten? Läpinäkyvyys ja vastuullisuus on yksi tärkeä osa tuotantoketjuamme, joten tässä blogijulkaisussa kerron farkkujen valmistuksen pala palalta.

"Tuotantoketju alkaa vanhojen rikkinäisten tai muuten poistoon joutuneiden farkkujen keräämisestä."

 piece-of-jeans-tilkkufarkkujen-valmistus-vanhoista-rikkinäisistä-farkuista-suomalainen-työ-kiertotalous-tekstiilijäte-farkkuja.

1. VANHOJEN FARKKUJEN KERÄYS JA KIERRÄTYS

Kaikki Piece Of Jeans -farkut valmistuu suomalaisten poistofarkuista. Kaikki farkut kerätään, lajitellaan ja leikellään Suomessa suomalaisten henkilöiden tekemänä työnä. Farkkumateriaalin keräämme suoraan asiakkailta sekä erilaisten yritysyhteistöiden avulla. Farkkumateriaalia saapuu Piece Of Jeans:lle ympäri Suomen. Yritysyhteistöiden avulla Piece Of Jeans saa isoimman osan materiaalistaan mutta toimintamme avulla kuluttajat pääsevät osaksi isompaa kokonaisuutta lahjoittaessaan yhdet tai useammat omat rikkinäiset farkkunsa Piece Of Jeans:n käyttöön. Pienistä puroista kasvaa iso joki, tavataan sanoa, ja materiaalien pelastaminen ja uusiokäyttö vaatii monien tahojen yhteistyötä sekä halua toimia ekologisesti yhteistä ympäristöämme säästäen.

Katso farkkujen lahjoitusohjeet. Kierrätä farkkusi Piece Of Jeans:lle, jolloin niistä valmistuu uudet ekologiset ja vastuulliset suomalaiset tilkkufarkut.

pieceofjeans-vanhat-rikkinäiset-farkut-farkkusi-kierrätä-moona-kansanen-tampere-yrittäjä-yritys-brändi-kiertotalous-vastuullisuus-upcycle-muoti-housu.

2. VANHOJEN FARKKUJEN LAJITTELU

Farkkujen lajittelu tehdään 100% Suomessa (Pirkanmaan, Uusimaan, Varsinais-Suomen alueilla). Farkkujen lajittelutyö sisältää työtehtäviä, joissa käyttökelpoinen secondhand denim erotellaan täysin käyttökelvottomasta denimista sekä muista poistotekstiileista (kuten puuvillalakanat, nahka,..). Piece Of Jeans:n käyttöön tulevat farkut kerätään yritysyhteistöinä isojen toimijoiden toimesta, joiden poistotekstiilivirtaan saapuu myös paljon muutakin kuin vain denimia ja farkkuja, joten farkut täytyy lajitella ja säkittää erikseen muista tekstiileistä.

"Farkut ovat isoissa määrissä todella painavia vaatteita (yhdet farkut painavat noin 800 g), joten isoihin säkkeihin farkkujen heittely on kovaa ruumiillista työtä. Yhteen isoon eurolavan päälle asennettuun säkkiin tai pahvilaatikkoon mahtuu noin 260-300 kg farkkua, joten säkkien siirtely ja lastaus tapahtuu trukkien ja pumppukärryjen avulla."

 piece-of-jeans-tilkkufarkkujen-valmistus-vanhoista-rikkinäisistä-farkuista-suomalainen-työ-kiertotalous-tekstiilijäte-farkkuja-kierrätä-vanhat-farkkusi-farkkujäte.

Samoissa lajittelupisteissä, joissa farkut erotellaan muista materiaaleista, farkut lajitellaan strech- sekä jäykän denimin säkkeihin, sillä strechilla ja jäykällä farkulla on molemmilla omat ominaisuutensa. Molempia ominaisuuksia tarvitaan mutta niillä on täysin omat käyttökohteensa Piece Of Jeans -farkkutilkkuina. Pienestäkin strech-ominaisuudesta on hyötyä, kun tehdään istuvia slimfit-farkkuja, kun taas jäykkää denimia voidaan käyttää helpommin kohdissa, joissa istuvuutta tai liikkuvuutta ei niin paljon tarvita, esimerkiksi farkkujen lahkeiden punteissa. Lisäksi farkkujen sisäreisiä voidaan vahvistaa valmistamalla ne strech-farkun sijaan jäykästä puuvillafarkusta.

Farkkujen lajittelutoimenpiteissä otetaan myös huomioon farkkujen väri. Farkkuja on monenvärisiä; sinisiä, mustia, harmaita, valkoisia ja jopa värikkäitä. Lisäksi sinisiä on monensävyisiä, on vaaleita ja on tummia. Piece Of Jeans -farkut on sävytetty tummuusasteiltaan esimerkiksi vaaleansinisiin sekä tummansinisiin farkkuihin, joten lajittelutyö on yksi farkkujen toteutuksen kannalta tärkeimmistä työvaiheista.

piece-of-jeans-tilkkufarkkujen-valmistus-vanhoista-rikkinäisistä-farkuista-suomalainen-työ-kiertotalous-tekstiilijäte-farkku.

3. VANHOJEN POISTOTEKSTIILI-FARKKUJEN LEIKKAAMINEN

Kun farkut on kerätty ja lajiteltu, alkaa farkkujen leikkely. Piece Of Jeans -farkut valmistuu pääosin vanhojen farkkujen lahkeista ja lahkeiden käyttökelpoisista lahjekankaista. Lahjekankaista saadaan lahkeen leveyden mukaan leikeltyä säännöllisen muotoisia tilkkuja eli farkkupaloja.

Lahkeet leikataan irti farkkujen yläosista, niin sanotuista shortsiosista farkkujen haaraosan alapuolelta. Farkkujen shortsiosia Piece Of Jeans ei pysty kustannustehokkaasti käyttämään yhtä paljon kuin farkkujen lahkeita, koska itse Piece Of Jeans -farkut ovat brändin ehdottomasti myydyin tuote, jolloin tuotteiden valmistamista ja tuoteprosessia on ohjattu koko ajan enemmän kohti itse farkkujen valmistamista. Lahkeista irrotetut shortsiosat annetaan takaisin kierrätykseen, joista kierrätyskeskukset tai jätteen jalostuslaitokset valmistavat esimerkiksi uutta kierrätyskuitua. Kaikki Piece Of Jeans:lta poistoon luokiteltu materiaali kulkeutuu siis asianmukaisesti kiertoon kiertotalouden menetelmien mukaisesti.

Farkkujen shortsiosat leikellään lahkeista irti isoissa pinoissa. Farkkujen leikkaaminen housujen haaraosan alapuolelta tapahtuu pystyteräleikkurin terän avustuksella. Farkuista koostetaan noin 15-20 senttimetrin korkuisia tasaisia pinoja, joissa haaraosat on asetettu samaan kohtaan, ja sitten pino leikataan lahkeiksi ja shortsiosiksi pystyteräleikkurin terällä.

piece-of-jeans-tilkkufarkkujen-valmistus-vanhoista-rikkinäisistä-farkuista-suomalainen-työ-kiertotalous-tekstiilijäte-farkkuja-kierrätä-vanhat-farkkusi-farkkujäte-leikkaaminen-uusiokäyttö.

Farkkujen leikkuulinjastolta farkut niputetaan ja säkitetään vielä kerran omiin säkkeihinsä. Shortsiosat toisiin ja farkkujen lahkeet toisiin. Etäisyydet lähimmille keräysasemille on vain muutama kilometri, joten shortiosat on helppo kuljettaa takaisin kiertoon ilman turhia logistiikkakilometreja. Painoa shortilastilla kuitenkin on, koska shortsiosat sisältävät paksuja tikkauksia, vetoketjuja sekä vyötärökaitaleita. Farkkujen leikkaaminen, säkittäminen ja logistiikka on rankkaa ruumiillista työtä, mutta ennen kaikkea siitä tulee hyvä mieli. Tekoja ilmaston ja jätteen vähentämisen vuoksi.

piece-of-jeans-farkkuja-farkut-ekologiset-kierrätys-vastuulliset-vanhoista-farkuista-uudet-farkut-housut-kierrätä-kiertotalous-tampere.

4. VANHOJEN FARKKUJEN DESINFIOINTI

Vanhat farkut ovat luokiteltua poistotekstiiliä, joten niiden asianmukainen puhdistus ja desinfiointi suoritetaan asianmukaisten sertifikaattien mukaisesti. Koska farkku on materiaalina melko painavaa, ja farkkumateriaalin desinfiointikustannukset kulkevat kiloittain, on desinfiointia ennen farkuista eroteltu osat, joita Piece Of Jeans:n ei ole kustannustehokasta puhdistaa. Piece Of Jeans:n onkin siis järkevää toimittaa pääosin käyttämättömiksi jäävät shortsit takaisin kiertoon sellaisenaan ennen materiaalin puhdistamista.

Farkkumateriaalin puhdistus ja desinfiointi tapahtuu pesulassa ympäristöystävällisin hajusteettomin puhdistusmenetelmin. Poistotekstiilin puhdistus- ja desinfiointikustannukset vaihtelevat hieman puhdistukseen kerralla viedyn materiaalin kilomäärästä riippuen. Useampi sata, lähes tuhat kiloa puhdistaessa hinta desinfioinnille on noin 3,5 € / kg. Yhdet lahkeet painavat noin 200 g, ja yksiin Piece Of Jeans -farkkuihin tarvitsee puhdistaa noin kilo vanhaa poistotekstiiliä.

"Puhdistus ja desinfiointi irrottaa materiaalista irtopölyn, lian sekä hajun tehden tekstiilistä taas uudenveroisen, puhtaan ja tuoksuvan uusiokankaan."

piece-of-jeans-tilkkufarkkujen-valmistus-vanhoista-rikkinäisistä-farkuista-suomalainen-työ-kiertotalous-tekstiilijäte-farkkuja-ekologiset.

5. FARKKUTILKKUJEN LEIKKAAMINEN

Kun vanhoista farkuista meillä on enää jäljellä vanhojen farkkujen desinfioituja lahkeita, lahkeista voidaan pinoissa stanssata tasasivuisia tilkkuja Piece Of Jeans -farkkukankaan valmistusta varten. Stanssi tai pystyteräleikkuri ohjureineen on tehokas ja terävä toimintatapa leikata tarkkoja ruudun muotoisia tilkkuja paksu farkkukerros kerralla. Yksittäisiä tilkkuja ei ole kustannustehokasta leikata, mutta pinoissa leikkaaminen sujuu ripeämmin.

Tilkun koko vaihtelee farkkujen lahkeen leveyden mukaan. Lahkeista saadaan leveämpiä tilkkuja lahkeiden yläosista (reidet), ja kapeampia tilkkuja lahkeiden punteista (koska lahje saattaa kaventua alaspäin mentäessä riippuen housumallista). Yksistä vanhoista farkuista saadaan noin 16 farkkutilkkua, ja yhdet uudet Piece Of Jeans -tilkkufarkut rakentuvat noin viisien vanhojen farkkujen lahjemateriaaleista.

"Farkkujen keräys- ja lajittelutyötä sekä leikelytyötä on siis melko paljon ennen kuin edes vanhat farkut on käsitelty ja uusi tilkkukangas on valmiina ommeltavaksi housujen muotoon."

Lisäksi koko ajan täytyy pitää huoli, että farkkujen lajittelutyö ei mene hukkaan, eli muun muassa farkkujen värit pysyvät eroteltuina.

farkkutilkku-ruutu-pala-farkkua-vanhat-farkut-patchwork-patchjeans-patchworkjeans-design-uniikki-ruudulliset-farkut-suomalainen-brändi-pieceofjeans-pala-farkkua.

6. FARKKUTILKKUJEN OMPELEMINEN UUDEKSI FARKKUKANKAAKSI

Stanssatut irralliset farkkutilkut purkaantuvat reunoistaan, joten purkaantumisen estämiseksi ja kankaan laadun varmistamiseksi farkkuihin ”ommellaan” purkaantumista estävä reuna, jota kutsutaan saumuroinniksi. Farkkutilkkujen saumuroitu reuna tehdään ompelukoneella, jota kutsutaan saumuriksi. Saumurilla tehdään nimensä mukaisesti paljon vaatteiden saumoja, ja saumurikonetta käytetäänkin myös Piece Of Jeans -farkkujen muotoon ompelemisessa ja lahjekappaleiden liittämisessä yhteen.

Saumurilangan- sekä farkkutilkkujen tikkauslangan väri on valikoitunut käytettävien farkkutilkkujen värien perusteella. Ruskean ja harmaan sävyiset langat sopivat niin sinisten kuin mustien ja harmaidenkin farkkutilkkujen ompeluun, mikä myös yhtenäistää mallistoa sekä helpottaa tuotantoa, koska käytettävät langat ovat kaikissa samat.

farkkutilkku-ruutu-pala-farkkua-vanhat-farkut-patchwork-patchjeans-patchworkjeans-design-uniikki-ruudulliset-farkut-suomalainen-brändi-pieceofjeans-pala-farkkuja.

Kun farkkutilkkuja on isoissa läjissä tarpeeksi saumuroituina, niistä voidaan alkaa koostamaan kangasta. Kangas muodostuu pöydällä tasossa tilkkuja sattumanvaraisesti sommitellen farkkujen kaavan mukaiselle alueelle. Sitten tilkut neulataan toisiinsa ja ommellaan yhteen vetolujuutta kestävällä Perma Core 75 -langalla.

"Nyt tilkut on leikattu, lajiteltu sävyttäin, puhdistettu, saumuroitu, sommiteltu ja ommeltu huolella vetolujuutta ja käyttöä kestäväksi uusiokankaaksi. Itse housujen valmistus voi vasta nyt alkaa."

farkkutilkku-ruutu-pala-farkkua-vanhat-farkut-patchwork-patchjeans-patchworkjeans-design-uniikki-ruudulliset-farkut-suomalainen-brändi-pieceofjeans-pala-farkkua.

7. FARKKUTILKUISTA UUSIKSI JA EKOLOGISIKSI TILKKUFARKUIKSI

Hienoa, olet selvinnyt lukemisessa tänne asti. Lukemisessa onkin ollut hieman hommaa, niin myös Piece Of Jeans -farkkujen valmistamisessa on. Aivan kuten luit, puhdasta ja ekologista uusiofarkuista valmistettua tilkkutäkkikangasta ei ole valmiina metritavarana. Tilkkukangas täytyy ensin valmistaa, ja sen Piece Of Jeans tekee aivan itse, valmistaminen ja erityisesti kankaan valmistamisen esivalmistelutyöt ovat todella isossa osassa valmistusprosessia.

"Niin kuin todettua, kierrätysmateriaalit ovat yksi maailman haastavimmista raaka-aineista, sillä materiaalien työstö uusiksi käyttökelpoisiksi tuotteiksi vaatii hurjasti raakamateriaalin työstöä ja innovaatioita."

Kun tilkkukangasta on ommeltu farkkujen lahjekappaleiden kokoisiksi lahjekappaleiksi, lahkeet voidaan ommella sisäsaumoistansa muotoon ja yhdistää kappaleet housuiksi. Lahjekappaleisiin ommellaan vielä vetoketjut, tehdään etutaskut sekä vyötärö ja ommellaan vyönsolkipaikat. Vetoketjuissa ja vyönsoljissa käytetään tottakai myös kierrätysosia.

 piece-of-jeans-tilkkufarkkujen-valmistus-vanhoista-rikkinäisistä-farkuista-suomalainen-työ-kiertotalous-tekstiilijäte-farkkuja-kierrätä-vanhat-farkkusi-farkkujäte-leikkaaminen-uusiokäyttö.

8. VALMIIT PIECE OF JEANS -FARKUT OVAT EKOLOGINEN JA VASTUULLINEN VALINTA

Nyt yhdet Piece Of Jeans -farkut ovat valmiit. Jes, hienoa! Upeaa työtä ja innovatiivista uusiokäyttöä! Piece Of Jeans -farkkuja ei onneksi tarvitse valmistaa yksi kerrallaan alusta loppuun vaan tuotantovaiheet toteutetaan massana isoissa määrissä. Ensin kerätään satoja satoja kiloja materiaalia, jonka jälkeen jokainen työvaihe toteutetaan isoissa määrissä sarjatuotantona, jolloin yksien farkkujen valmistus- ja esivalmistelutyöt hieman nopeutuvat tehokkaan linjastotyön ansiosta. Ompelutyötä ei kuitenkaan voi määräänsä enempää nopeuttaa sillä jokainen tilkku täytyy saumuroida ja ommella toiseen tilkkuun käsin ompelukoneella.

Koko farkkumallisto sekä suojattu tilkkudesign on syntynyt yrityksen perustaja, Moona Kansasen työpöydällä. Lisäksi farkkujen koot, kaavat ja sarjonta on tehty Suomessa.

Lopputuotteet ommellaan Suomessa tehtyjen esivalmistelutöiden pohjalta suomalaisomisteisessa, suomalaisen valvomassa ompelimossa Puolassa, Euroopan tekstiiliteollisuuden sydämessä, vastuullisin ja eettisin tuotantomenetelmin.

Ompelijoilla terveelliset ja turvalliset tuotanto-olot, jotka suomalaisomisteinen ompelimo mahdollistaa. Vastuullisuus on ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnista sekä työturvallisuudesta huolehtimista. Vastuullinen tuotanto ei katso maarajoja, myös Suomessa voidaan toimia vastuuttomasti. Vastuullisuus katsoo läpinäkyvää toimintaa, ihmisoikeuksia ja halua toimia hyvien eettisten normien mukaisesti. Toimintamme 100% suomalaislähtöisyys ei anna tilaa epäeettiselle toiminnalle.

musta-harmaat-siniset-naisten-slimfit-bootcut-kierrätysfarkut-ekologiset-design-tilkkufarkut-housut-brändifarkut-vastuullinen-ekologisesti-muotia-pieceofjeans-kierrätys-kiertotalous.

9. PIECE OF JEANS KULISSEISSA TAPAHTUU PALJON MUUTAKIN KUIN VAIN FARKKUJEN VALMISTUS JA OMPELU

farkkutilkku-ruutu-pala-farkkua-vanhat-farkut-patchwork-patchjeans-patchworkjeans-design-uniikki-ruudulliset-farkut-suomalainen-brändi-pieceofjeans-pala-farkkua-verkkokauppa.

Piece Of Jeans on paljon muutakin työtä kuin vain itse tuotteiden valmistus ja ompelu. Piece Of Jeans -farkkuja myydään verkkokaupassa, joten isossa infrastruktuurissa kivijalkakaupan sijaan on verkkokauppa, jonka avulla myynti mahdollistetaan. Verkkokaupan rakentaminen ja ylläpito, tuotetekstien ja tuotekuvien suunnittelu ja kehitys on iso osa työtä tuotteiden myynnin mahdollistajana. Lisäksi verkkokauppa sisältää valtavasti asiakaspalvelutyötä, tilausten huolellista käsittelyä ja huolintaa, pakettien pakkaamista, postittamista, myyntityötä, digimarkkinointia ja niin edelleen.  Lisäksi keräämme myynneistämme Alv:n verokanta 24 mukaisesti, jonka tilitämme myynneistämme suoraan Suomen valtiolle. Suomalaisten verkkokauppojen toiminnasta siis iso osa rahasta jää Suomeen, vaikka pieni osa valmistuksesta tapahtuisikin ulkomailla.

"Piece Of Jeans -brändin toiminta onkin iiso iso kokonaisuus ja kaikki nämä valmistuksen ulkopuoliset toimenpiteet tehdään Suomessa, pääosin yrittäjä Moona Kansasen työpöydällä Tampereella."

pieceofjeans-vanhat-rikkinäiset-farkut-farkkusi-kierrätä-moona-kansanen-tampere-yrittäjä-yritys-brändi-kiertotalous-vastuullisuus-upcycle-muoti-housut-farkkubaskeri.