PUUVILLAN VALMISTUS JA VILJELY, MITÄ RAAKA-PUUVILLAN VILJELY AIHEUTTAA?

Puuvilla vaatteiden ja farkkujen raaka-aineena. Miten puuvilla valmistuu ja viljellään ja, mitä puuvillan viljely aiheuttaa? Puuvilla on raaka-aineena ja vaatekuituna ylivoimainen, koska puuvillalla on mahdottomasti hyviä ominaisuuksia.

Puuvilla on sen käyttömahdollisuuksiltaan erittäin monipuolinen materiaali. Kuituna puuvillaa käytetään vanuissa ja täytteenä. Lankana puuvillaa käytetään farkuissa, neuleissa, ompelulankana, kalastajalankana ja kankaina vaatetuksessa ja sisustuksessa.

Puuvillakuidun suosio ei ole laantumassa, vaikka puuvillan vastuullisuudesta ollaan montaa mieltä. Puuvilla on arvokas kuitu, jota kannatta hoitaa hyvin. Hyvin hoidettuna puuvilla kestää pitkään, jopa vuosia.

 puuvillan-viljely-moona-kansanen-pieceofjeans-kuinka-farkut-puuvilla-valmistuu.

Lue lisää: Pese farkkusi oikein - 10 ohjetta farkkujen, puuvillan, pyykkäämiseen ja pitkäikäisyyden lisäämiseen.

 

Polyesteri on eniten tuotettu kuitu, toisena on puuvilla. Maailman kuitutuotanto vuonna 2017 oli yhteensä 95 milj. tonnia. Tästä polyesteria oli 54 milj. tonnia ja puuvillaa 25 milj. tonnia. Maailman puuvillasta puolet tuotetaan Intiassa (27 %) ja Kiinassa (23 %). Myös Yhdysvallat (12%) ja Pakistan (9 %) ovat merkittäviä puuvillan tuottajia. Luomupuuvillan osuus kaikesta tuotetusta puuvillasta on arviolta noin 0,5 %. Puuvillaa viljellään usein pienillä perhetiloilla.

 

MITÄ PUUVILLAN VILJELY VAATII JA MITÄ PUUVILLAN VILJELY AIHEUTTAA?

Puuvillan viljely vaatii tasaisen lämpötilan, korkean ilmankosteuden ja voimakkaan auringonpaisteen. Sääolosuhteet vaikuttavat puuvillasadon laatuun ja raaka-aineen hintaan puuvillamarkkinoilla. Markkinahinnat heittelevät rajusti ja puuvillapörssissä markkinahinnat painetaan niin alas, että kehitysmaiden puuvillaviljelijöillä on vaikeuksia elättää itsensä. Velallisten viljelijöiden ahdinko voi ajaa heitä itsemurhaan, se on heille tapa päästä eroon veloista.

Puuvillan viljelyssä käytetään runsaasti kasteluvettä. Se lisää ravinnepäästöjen valumista pelloilta vesistöihin. Kun yhtä puuvillaalajiketta viljellään intensiivisesti, maaperä köyhtyy. Puuvillaviljelmien kastelu aiheuttaa myös vesistöjen kuivumista ja maaperän suolaantumista.

Puuvillakasvi on myös erittäin altis tuhohyönteisille. Tavallisen puuvillan viljelyssä käytetään erittäin suuria määriä lannoitteita, kemikaaleja ja tuholaismyrkkyjä, joista useimmat ovat todella haitallisia. Myrkkyjä ja kemikaaleja käytetään mm. rikkaruohojen ja hyönteisten ennaltaehkäisyyn. Myös eläimet kärsivät huomattavasti, sillä puuvillaviljelmillä käytetyt myrkyt tappavat vuosittain mm. miljoonia lintuja ja kaloja.

Tämän lisäksi suurin osa puuvillan viljelyssä käytetyistä siemenistä ovat geenimanipuloituja. Puuvillan siemenetkin ovat yleensä käsitelty mm. hyönteismyrkyillä. Esimerkiksi Intiassa noin 95 % käytetyistä puuvillansiemenistä ovat geenimanipuloitua. Luomupuuvillan viljelyssä geenimuunneltujen puuvillasiementen käyttö on kielletty.

 puuvillan-valmistus-farkkujen-indigo.

KUINKA PUUVILLA JALOSTUU PELLOLTA RAAKAPUUVILLAKSI JA PUUVILLATUOTTEIKSI

Puuvillan kuitusato on korjuukypsä, kun siemenkodat ovat auenneet ja siemenkarvat eli puuvillakuidut tunkeutuneet ovat ulos. Puuvillapensaiden lehdet pudotetaan kemikaalien avulla, jotta sato voidaan korjata koneellisesti. Pienemmillä puuvillaviljelmillä puuvillasato korjataan käsin, joka nykyisin voi olla yhä kannattamatonta. Puuvillan käsinkorjuu on raskasta ja poimijat voivat altistua torjunta-aineille. Puuvillan poimijat ovat yleensä naisia ja lapsia. Osa koulusta saattaa olla kiinni sadonkorjuun ajan, jotta lapset voisivat auttaa puuvillasadon korjuussa.

Puuvillan korjuun jälkeen alkaa puuvillan kuivaus, puhdistus, loukutus (erottelu), luokitus ja paalaus. Paalattu puuvilla on raakapuuvillaa, josta käydään kauppaa. Tärkeimmät luokittelukriteerit ovat puhtaus, väri, kuitupitoisuus ja kypsyysaste. Puuvillan hintaan vaikuttaa laatu.

"Halvasta puuvillasta valmistettu tekstiili on luonnollisesti halvempi kuin korkealaatuisesta puuvillasta valmistettu tuote."

 

Lue lisää: Vastuullisen muodin hinta vs pikamuodin hinta

 

Sivutuotteina puuvillasta syntyy mm. vanua, selluloosaraaka-ainetta, puuvillaöljyä ja eläinten rehua. Puuvillaöljyä käytetään runsaasti elintarvikkeiden teollisessa jalostuksessa. Tutummin sitä löytyy esimerkiksi majoneesista. Puuvillan puhdistus vaiheessa erotellut (geenimanipuloidut) siemenet myydään karjalle ruokana, erityisesti meijerilehmille. Seuraavaan satoon siemenet pitää ostaa aina uudelleen geenimanipulaation vuoksi.

Lue lisää: Kuinka puuvillasta valmistuu farkkua?