MITÄ OVAT TILKKUFARKUT ELI PALAFARKUT, JA MISTÄ TILKKUFARKKUJA VOI OSTAA?

Piece Of Jeans on syntynyt ajatuksesta, että kuinka vanhoista rikkinäisistä farkuista, farkkutilkuista, voisi valmistaa uudet ekologiset farkut. Vanhat farkuthan saatetaan polvista hajonneina paikata farkkukankaan palalla, niin sanotulla polvipaikalla. Mutta entä jos tehtäisi farkkutilkuista "Se juttu" ja toteutettaisiin niistä ekologisia, uniikkeja ja näyttäviä naisten ja miesten tilkkufarkkuja.

 

TILKKUFARKUT - PALAFARKUT - PIECE OF JEANS

Materiaalina Piece Of Jeans:lla on tekstiilijäte. Tilkkutäkkikangas ei ole valmiina rullatavarana vaan materiaalina ovat oikeasti vanhat poistoteksiilksi päätyneet farkut. Farkut koostuu kirjaimellisesti paloista.

Miten ja mistä tilkkufarkkujen tarina sai alkunsa? Lue koko palafarkkujen tarina.

Entä missä ja miten Piece Of Jeans -tilkkufarkut valmistuu, pala palalta?

MITEN TILKKUFARKKUKANGAS JA NÄMÄ "PATCHWORK" -FARKUT VALMISTETAAN?

Tilkkutäkkikankaan (engl. patchwork) valmistus alkaa käytetyn farkun puhdistuksesta. Kaikki kerätty farkkumateriaali pestään sekä desinfioidaan ennen kuin edes vanhojen farkkujen leikkuu alkaa. Näin varmistetaan materiaalin turvallisuus ja puhtaus ompelijoiden käsissä.

Farkku on kankaana paksuhkoa ja tiivistä. Jos katsoo farkkuja kokonaisuutena, niin farkun saumat, lahkeen käänteet ja vyötärökaitaleet ovat alueita, joissa kangas on todella moninkerroin mikä tekee siitä perus ompelukoneillekin hankalasti työstettävän kankaan.

Käytettyjä farkkuja täytyy leikellä ja saumoja purkaa, jotta niistä saadaan irrotettua uudelleen hyödynnettäviä farkun osia uusia "patchwork" -farkkuja varten. Vasta purkamisen ja leikkelyn jälkeen voidaan aloittaa lahjekankaiden leikkely neliönmuotoisiksi ruudullisiksi farkkutilkuiksi. Tilkut leikataan muotilla monen kangaskerroksen ollessa päällekäin. Muotilla leikatut farkkupalat ovat säännöllisen muotoisia, noin 17cm x 17 cm kokoisia paloja.

Kun lahkeita on paloiteltu erillisiksi paloiksi ja tilkuiksi, niin farkkutilkkujen pinosta erotellaan hauraat ja "puhkipalaneet" farkkupalat ehjistä ja käyttökelpoisista erikseen. Käyttökelpoiset farkkupalat lajitellaan seuraavaksi sävyittäin omiin pinoihinsa valmiiden tilkkufarkkujen värisävyjen mukaan tummansinisiin, vaaleansinisiin ja musta-harmaisiin farkkupaloihin.

 

FARKKUPALOISTA UUSIKSI EKOLOGISIKSI JA KESTÄVIKSI FARKUIKSI

Farkkupalojen paloittelun ja lajittelun jälkeen jokainen tikku eli farkkupala huolitellaan, että farkkukangas ei lähde uusiofarkuissa purkautumaan. Farkkupalojen saumurointiin on valittu kaikkien kangassävyjen kanssa parhaiten toimivat lankojen sävyt. Saumuroinnin eli huolittelun jälkeen tilkkufarkkupalaset sommitellaan tasoksi ja nuppineulataan. Seuraavaksi nuppineuloilla toisiinsa kiinnitetyt farkkutilkut ommellaan kankaaksi. Farkkupalat ommellaan toisiinsa kiinni vetolujuutta kestävällä Perma Core 75 -langalla. Nyt tilkkutäkkikangas on valmis.

piece-of-jeans-tilkkutäkki-tilkkufarkut-palafarkut-ruudulliset-farkut-uniikit-designfarkut-muotifarkut-tilkkutäkkityyli-tilkuista-paloista-ruudullisia-ruudullinen-kangas-mallisuojattu-mallisuoja.

Kankaasta täytyisi vielä valmistaa housut. Tilkkukankaasta leikataan farkkujen kaavojen mukaiset lahjekappaleet, ja sitten tilkkufarkkujen muotoonompelu voi vihdoin alkaa.

Palafarkkujen valmistus on työläs ja pitkä prosessi. Farkkukankaan ja tilkkujen sävyt sekä sommittelu tekee jokaisista tilkkuhousuista uniikin yksilön.

Palafarkuissa vanhan poistotekstiilimateriaalin arvo nousee. Sen sijaan, että materiaali päätyisi kaatopaikalle tai poltettavaksi, niin siitä on loihdittu käsityönä upeita, uniikkeja ja ekologisia palafarkkuja (engl. patchworkjeans). Miksi kierrätysmateriaaleista valmistetut vastuulliset farkkutuotteet ovat kalliimpia kuin halmapuoti? Lue lisää tilkkufarkkujen hinnan muodostumisesta.

MIKSI FARKKUTILKKU ELI FARKKUPALA ON JUURI NELIÖN MUOTOINEN?

Farkkutilkun muoto on valikoitunut farkkumateriaalin toimivuuden perusteella. Materiaalina on vanhat farkut, ja farkkukangas kapenee lahjetta kohden. Farkkukankaalla on lisäksi "oikea" ja "väärä" suunta, mikä kertoo miten päin kangasta on tarkoitettu käyttää. Teknisesti oikean kankaan suunnan huomaa farkkua venyttäessä. Erityisesti elastaania sisältävistä farkuista venyvyyden huomaa helposti. Farkun kuuluu venyä leveyssuunnassa, ei pystysuunnassa. Tämä helpottaa myös kyykkyyn menemistä, istumista ja liikkumista.

Teknisesti farkkujen kapeneva lahje ei taipuisi esimerkiksi pitkiin vaatteissa käytettäviin raitoihin, joten muodoksi valikoitui ruutu. Kun jousto-ominaisuus toimii vaatteissa ja farkuissa oikein, niin farkutkin tuntuvat mukavilta eikä jäykiltä ja kankeilta.

Muodoltaan neliö on ollut ainoa toimiva ratkaisu. Suunnittelu alkaa materiaalista ja farkut ovatkin itse asiassa aika tekninen vaate. Kun tekniset asiat on kunnossa niin tulos on kaikkein onnistunein, mikä tekee tuotteesta myös laadukkaan ja kestävän. Brändituotteen yksi isoimmista tunnusmerkeistä onkin kestävyys ja laatu.

tilkkufarkut-tilkkukangas-tilkkutäkkikangas-palafarkut-palapaikkafarkut-housut-naisille-miehille-pieceofjeans-moona-kansanen.

MISTÄ VANHAT FARKUT JA TILKKUFARKKUJEN MATERIAALI TULEE?

Mistä kaikki tilkut ja palat eli vanhat kierrätetyt farkut tulevat? Tilkkufarkkujen materiaali kerätään yhteystyössä useiden eri toimijoiden kanssa. Tilkkufarkuissa käytetty farkkumateriaali tulee pääosin isoilta jätealan toimijoilta ja kierrätyskeskuksilta yritysyhteistyön kautta.

Myös kuluttajat voivat lahjoittaa Piece Of Jeans:lle vanhat farkkunsa. Vaikka vanhat farkkusi olisivatkin osin tahriintuneet tai rikkinäiset, niin niissä on silti vielä paljon ehjää materiaalia jäljellä. Ei heitetä niitä sekajätteeseen, vaan kierrätetään ja uusiokäytetään ne tyrmäävän näyttävästi!

Haluaisitko lahjoittaa farkkua?