MEDIASSA

Kestävämmän pukeutumisen puolesta. Miten voimme vähentää tekstiilijätteen määrää? Ovatko tilkkufarkut ratkaisu muodin ympäristöongelmaan? Haastateltavana Piece Of Jeans yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Moona Kansanen.
Valtakunnallisesti yhtenäisen keräysilmeen ja keräyskäytäntöjen laatiminen helpottaa kuluttajan ohjeistusta alueella kuin alueella. Lisäksi rullakkohuput ilmentävät erinomaisesti poistotekstiilien uudelleenkäyttöä, sillä huput on valmistettu 100% uusiokäytetyistä farkuista Piece Of Jeans Oy:n toimesta.
"Käytännössä farkkutuotteet ovat ikuisia, sanoo farkkujätteestä tilkkumuotia valmistavan Piece of Jeansin perustaja Moona Kansanen." Kansaselle kaiken lähtökohta on kuitenkin vastuullisuudessa. Kurkista yhtiön toimistoon ja katso miten ja missä design-farkut valmistuu pala palalta, farkkutilkuista.
Kun Kansanen kymmenisen vuotta sitten harmitteli, miksi reisistä puhki kuluneet mutta muuten hyväkuntoiset farkut pitäisi heittää pois, saksiin tarttumisesta tulikin alku tulevaisuuden yrittäjäuralle. Kansanen leikkeli farkut palasiksi ja ompeli niistä kankaan, ja kankaasta kaavan kautta farkut.

Yritysidea voi syntyä mistä vain, esimerkiksi turhautumisesta halpavaatteiden laatuun. Moona Kansanen paikkasi opiskelijana farkkujaan, kunnes keksi pilkkoa ne ja rakentaa palasista kokonaan uudet housut. Näin syntyi Piece Of Jeans.

Tampereen Kauppakamarilehden artikkelissa Moona Kansanen sanoo, että kierrätysmateriaalit ovat raaka-aineena todella vaativia, mutta lopputuloksesta voi saada jopa alkuperäistä tuotetta laadukkaamman. Somessa on kirjoitettu osuvasti, että on upeaa, kun nuhjuisesta vaatteesta syntyy designia, hän sanoo.

Moona Kansanen haluaa edistää vaatteiden kierrätyskulttuuria ja vähentää halpamuodin kulutusta, josta syntyy valtava määrä tekstiilijätettä. Eettisesti ja ekologisesti tuotetut vaatteet ovat viime vuosina lyöneet läpi Suomessa. Moona Kansasen luotsaama Piece Of Jeans on osa tätä aaltoa. Tuotteiden ostajakunta koostuu pääosin +30-vuotiaista naisista, joilla on halua ja varallisuutta investoida kestävään muotiin.

Arkkitehdin tarkkuudella kierrätetystä farkkukankaasta ruutukuosisia vintage-asusteita, kasseja ja koruja. Onko sinun vaatekaapissasi tarpeettomaksi käyneet, haarojen tai reisien kohdalta puhkikuluneet tai muuten rispaantuneet farkkuhousut? Tunnetko omaatuntoa kolkuttavan pistoksen sydämessäsi, kun avaat vaatekaappisi ovet ja näet silmissäsi käyttämättömien asusteiden kasvavat pinot?

Jokaisten uusien farkkujen valmistaminen kuluttaa noin 10 850 l puhdasta juomavettä, ja vaatteiden käyttöiän pidentäminen yhdeksällä kuukaudella vähentäisi hiili- ja vesijalanjälkeä sekä jätteiden määrää noin 20-30%. Moona Kansanen halusi tarttua tähän maailmanlaajuiseen ongelmaan ja syntyi Piece Of Jeans, ”farkuista uudet farkut” – pala farkkua.

”Ekologisuus ja vastuullisuus eivät tuo enää merkittävää etulyöntiasemaa, enemmänkin yritysten edellytetään toimivan jo vastuullisesti tai ainakin pohtivan sitä.  Edelläkävijöitä ovat nyt materiaalien tehokkaaseen kierrätykseen panostavat yritykset. Monelle sivuvirralle on käyttöä mitä ihmeellisimmissäkin käyttötarkoituksissa. Toisen roska, toisen aarre”, sanoo Moona Kansanen, Piece Of Jeans.