KUINKA RAAKAPUUVILLASTA VALMISTUU FARKKUA JA FARKUT?

­Kuinka puuvillasta ja puuvillapelloilta kerätty raakapuuvilla valmistuu uusiksi farkuiksi? Aivan uusien "perus"farkkujen valmistus raa'asta puuvillasta tapahtuu suurelta osin halpamaissa huonoissa, epäeettisissä ja epäterveellisissä olosuhteissa.

kuinka-raaka-puuvillasta-valmistuu-farkkua-farkut-indigo-värjäys-housut.

PUUVILLAN LAATU VAIKUTTAA PUUVILLASTA VALMISTETUN VAATTEEN LAATUUN

Puuvillakuidut on puristettu paaleiksi kehräämöön tullessaan. Puuvillapaalit avataan kehräämössä, jossa puuvillan puhdistus aloitetaan. Puuvillalangan valmistus aloitetaan karsastuksella eli puuvilla"haituvien" suoristuksella. Puuvillan suoristus tapahtuu kampaamalla puuvillan kuidut yhdenmukaiseksi ja samansuuntaisiksi.

Hyvälaatuinen, rengaskehräykseen päätyvä puuvilla kammataan huolella, mutta nykyisessä massatuotannossa puuvullan kampaamista tehdään vähemmän. Puuvillan sekaan voidaan jättää myös lyhyempää puuvillakuitua, jolloin langasta tulee heikkolaatuisempaa. Lisäksi usein edullisimpiin puuvillaisiin lankoihin käytetään nopeampaa roottorikehruumenetelmää, joka mahdollistaa lyhyempien kuitujen käytön ja tuottaa karkeampaa lankaa perinteiseen rengaskehruumenetelmään verrattuna.

Lue lisää: Puuvillan valmistuksesta

HALPA PUUVILLA JA HALPAMUOTI

Halpa puuvilla on suorassa yhteydessä halpamuotiin ja vaatteiden heikkolaatuisuuteen. Puuvillakankaan kudonnassa saatetaan säästää laadun kustannuksella, mikä tekee puuvillasta halpaa ja heikkolaatuista. Puuvillalangan tiheyksiä voidaan pienentää ja kangasta venyttää leikkausta varten. Huonolaatuisen puuvillan hajoamista edistää entisestään materiaalin huono ylläpito ja huolehtiminen. Farkkuja ei esimerkiksi kannata pestä joka viikko, ja pesemiseen kannattaa kiinnittää huomiota, mikä parantaa halvankin materiaalin laatua hurjasti.

Lue lisää: Pese farkkusi oikein.

Puuvillaa ostavat brändit käytännössä sanelevat ostamansa tuotteen ominaisuudet ja hinnan, jolla vaate on valmistettava. Tämä pakottaa tehtaat äärimmäiseen kustannustehokkuuteen. Tehtailijoiden mahdollisuudet vaikuttaa prosessiin ovat pienet.

 kuinka-puuvillasta-valmistuu-farkkua-indigo-denim-puuvillan-valmistus-viljely.

PUUVILLAN JA FARKKUKANKAAN VÄRJÄÄMINEN

Puuvillalla on oma perusvärinsä, mutta kuinka farkut ja puuvilla värjätään palvelemaan vaatteen tai farkkujen toivottua väriä?

Ennen värjäystä puuvillakangas saatetaan valkaista, tasaisen värin saavuttamiseksi. Puuvillan värjäys voidaan tehdä lankavaiheessa tai värjäys voidaan tehdä suoraan valmiiseen kankaaseen. Tyypillisesti farkkukangas värjätään lankavaiheessa indigoväriaineella, joka kiinnittyy puuvillakuidun pinnalle, josta syntyy farkun sininen väri.

Puuvillaan voidaan tehdä myös ns. merserointi, jossa kuidut turvotetaan natriumhydroksidilla. Tässä tapauksessa puuvillakuidun litteä poikkileikkaus muuttuu pyöreäksi. Merserointi parantaa puuvillan ominaisuuksia, kuten esimerkiksi kuidun kiiltoa, murtolujuutta ja venymää sekä tuntuominaisuuksia. Kangasta värjätessä kankaan välipesut ovat äärimmäisen tärkeitä, jotta kemialliset aineet poistuvat kankaista. Välipesuista kuitenkin usein tingitään, jos työ tapahtuu halpamaissa.

"Tämän takia uudet vaatteet suositellaan pestävän tai vähintään tuulettavan ennen käyttöä. Tekstiilien kemikaalijäämät voivat aiheuttaa jo pieninä määrinä iho- ja hengitystieoireita."

Halpatuontamaissa ongelma on puutteellinen jäteveden hoito tai sitä ei ole lainkaan. Niin kankaan värjäyksestä, kuinka muistakin kankaan käsittelyaineista tulevat jätevedet päätyvät vesistöihin, jota paikalliset käyttävät peseytymiseen ja ruuanlaittoon. Vesistöistä saattaa löytyä raskasmetalleja, kuten elohopeaa ja arseniikkia, mikä lisää työntekijöiden työturvallisuus- ja sairastumisriskiä. Värjäämön työtekijöillä on puutteelliset suojavarusteet työtekoon. Kemikaaleihin ollaan kosketuksissa käsin ja työpäivät ovat pitkiä.

Rullatavarana oleva valmis farkku eli demin-kangas saa vielä lisää käsittelyitä ompeluvaiheiden jälkeen kuten kemikaalisia pehmennyksiä ja käsin hiottuja kulumiskohtia tai vaalennettuja yksityiskohtia, mikä lisää halpamaissa valmistettujen farkkujen epäeettisyyttä, lisää veden tuhlausta ja työntekijöiden terveysriskiä.

KUINKA PUUVILLASTA VALMISTUU VASTUULLISET FARKUT?

Kuluta vastuullisesti, eettisesti ja ekologisesti! "Vanhoista farkuista uudet ekologiset farkut". Ei heitetä vanhoja farkkuja jätteeksi, sillä se on vaatinut hurjasti juomaveden ja muiden luonnonvarojen tuhlausta sekä työntekijöiden terveyden. Käytetään maailmaan jo tuotettu materiaali uudestaan tyrmäävän näyttävästi. Piece Of Jeans teki jätteestä deisgnia.

Lue missä ja miten Piece Of Jeans -farkut valmistuu, pala palalta.