VASTUULLISEN MUODIN HINTA VS PIKAMUODIN HINTA

Mikä on vastuullisen muodin ja pikamuodin hinta? Moni yksinkertaistaa vaatteen hinnan koostumaan vain sen valmistuksesta: "Miten tämä vaate voi olla näin kallis valmistaa? Tai ”Miksi vaatteesta pyydetään näin paljon katetta?"

Jos olet pääosin tottunut ostamaan vaatteita pikamuotihinnoin, saatat järkyttyä. Pikamuodin seurauksena hintakäsityksemme vaatteiden oikeista, eettisistä, hinnoista on suoraan sanottuna todella vääristynyttä. Ihmiset ovat mieltäneet vaatteille pikamuodin kautta hinnan, joka on todella vääristynyt, ja jota korkeampaa hintaa monet meistä eivät enää ole valmiita maksamaan esimerkiksi perus t-paidasta, jonka saa parhaimmassa (pahimmassa) tapauksessa jopa parilla eurolla. Kympin voisi keskivertosuomalainen olla valmis t-paidasta maksamaan mutta kun puhutaan vastuullisesti valmistetusta t-paidasta niin hinta saattaa olla keskimäärin 40-60€.

Kun vaate valmistetaan vastuullisesti ja eettisesti, ei luonnon tai ihmisten kustannuksella niin kuin Kiinassa ja Intiassa, valmistus näkyy hinnassa.

 

vastuullinen-muoti-vs-pikamuoti-vastuullisen-muodin-hinta-pieceofjeans.

VASTUULLISESTI VALMISTETUN VAATTEEN HINTA          

Kuluttajalle myytävän vaatteen hinta koostuu hyvin monesta muustakin asiasta kuin vain vaatteen valmistuksesta. Arvonlisäverokin on myyntihinnasta noin neljännes eli 24%. Lisäksi vaatebrändeillä on myös paljon muita kuluja. Vaatteen valmistuskin koostuu useammasta pienemmästä osasta; materiaalista, materiaalin käsittelystä ja huollosta, logo- ja pesumerkeistä, sekä itse leikkuusta ja ompelusta.

Jos vaatteita myydään jälleenmyyjillä, niin kuluttajan ovh-hinnassa on mukana jälleenmyyjän myyntipalkkio, joka vaihtelee merkistä ja jälleenmyyntipaikasta riippuen 15-50%. Jälleenmyynti on myyntyötä, ja jälleenmyyjälläkin on tuotteen myynnistä aiheutuvia kiinteitä kuluja, kuten tilavuokria ja mainontaa, joita jälleenmyyjä pyrkii kattamaan myynnistä saaneella provisiollaan.

Vasta kaikkien näiden kulujen jälkeen tulee myyjän/brändin omat kulut. Myyjälle jääneestä osasta katetaan brändin omat myynti- ja markkinointikulut, tuotekuvauskulut, yrittäjän ja vaatesuunnittelijan palkat, yrityksen kirjanpito, vakuutukset, jäsenmaksut, puhelinmaksut, nettimaksut, logistiikkamaksut, varastointimaksut, vuokrat, verkkokaupan kulut ja niin edelleen. Edes jokainen myyty tuote ei tuo brändille vielä suoraa katetta eikä mene suoraan yrittäjän taskuun, vaan se tuo rahaa kiinteiden kulujen kattamiseen.

Myös verkkokaupan ylläpito vaatii jatkuvaa työtä, mikä aiheuttaa kuluja. Tilausten huolellinen käsittely, pakkaus, postitus, asiakaspalautukset, chat ja niin edelleen. Myös verkkokaupan ylläpito ilman mitään myyntejä maksaa. Verkkokauppa-alustoilla on kuukausimaksut, ja lisäksi jokaisesta myynnistä peritään noin 3-5% provisio. Lisäksi tuotteiden myyntitekstien, kokotaulukoiden ja myyntikuvien optimointi, testaus ja muutokset vievät aikaa. Lisäksi yksi isoimmista verkkokaupan kuluista on markkinointi. Ei kukaan löydä uutta verkkokauppaasi, jos sitä ei mainosteta. Verkko on täynnä kilpailijoita, joten kilpailukenttä on todella iso. Täytyy olla valmis tekemään työtä ja rakentamaan omaa erottuvaa tyyliä ja konseptia, jolla menestyä, ja etsiä keinoja, joilla markkinoida.

 tummansiniset-bootcut-leveälahkeiset-farkut-naiselliselle-naiselle-suomalainen-design-ekologinen-ekologisia-farkkuja-farkut.

VAATTEEN MYYNTIHINNAN MÄÄRÄYTYMINEN

Vaatteen myyntihinta, todistetusti, koostuu monen asian ja vielä useamman asian summana. Lisäksi on veroja. Kaiken kaikkiaan vaatteen hinta on prosenttilaskua, joten pienikin muutos tuotantokustannuksissa, verkkokaupan kustannuksissa tai esimerkiksi jälleenmyyjän myyntikatteissa kertaantuu tuotteen myyntihinnassa. Pienikin osa kotimaista työtä, esimerkiksi tuotteiden suunnittelu ja kaavoitus, on arvokasta, sillä palkkatasomme on korkea verrattuna esimerkiksi Aasian maihin, Kiinaan tai Intiaan.

Mitä vaatteen hinta sulle tuo ekana mieleen? Oletko ajatellut vaatteiden hintojen rakentumista näin syvällisesti?

 

VASTUULLISEN VAATTEEN TAI MUUN TUOTTEEN VALMISTAMINEN

Vastuullinen vaatteiden valmistus ei ole yhtä kuin valmistusmaa. Valmistusmaa ei kerro puoliakaan totuudesta. Pelkkä made in Finland merkintä ei takaa vastuullista tuotantoa. Myös Suomessa valmistus voi olla epäeettistä ja vastuutonta. Samoin made in EU ei tarvitse tarkoittaa sitä, että tuotanto olisi vastuutonta. Kyllä myös ulkomailla voidaan toimia vastuullisesti. Tärkeintä on huolehtia ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnista.

Vaatteen valmistusmaa on lähinnä ihmisen arvokysymys. Toiset pitävät ehdottomana, että jotkin asiat on valmistettu Suomessa, mutta onko tuotteen valmistuksen kaikki takana vaikuttaneet tekijät otettu varmasti huomioon? Tiedätkö mitä made in -merkintä oikeasti tarkoittaa?

naisten-vartalonmyötäiset-istuvat-sinisävyiset-farkut-netistä-putkikassi-duffelbag-salikassi-treenilaukku-viikonloppulaukku.

Vaatteiden kuin muidenkin tuotteiden tuotanto halvemman hintatason maissa, kuten Virossa tai Portugalissa, voi olla aivan todella erinomaisella tasolla, kunhan valmistuspaikat on huolella tarkistettu ja valvottu. Ongelmaa tässä aiheuttaakin valvonta. Jos tuotteiden valmistusta ei pystytä valvomaan, riski työolojen terveelliseen ja turvalliseen toteutumiseen voi olla todella kaukana.

Miksi siirsin tuotantoni Puolaan? Miten vastuullisuus näkyy valmistuksessa ja toiminnassamme? Sen takaa Suomalaisomisteinen ompelimoni Puolan tekstiiliteollisuuden sydämessä. Lue ja hämmästy. Itse olen hyvässä asemassa. Puolan olen itse tarkistanut ja jatkuvasta työseurannasta huolehtii Suomalainen ompelimon omistaja. On myös hienoa pystyä tarjoamaan niin monelle ompelijalle kunnollinen työpaikka ja palkka oman brändini voimin.

Entä haluaisitko tietää lisää vastuullisesta muodista? Kirjoitin aiheesta blogiin aivan oman blogitekstin.