A-, H-, O-, X- JA Y-VARTALOTYYPIT JA ISTUVAT FARKKUMALLIT

A-VARTALOTYYPPI

A-vartalotyypille on tyypillistä sirot hartiat, pienet rinnat, kapea vyötärö ja näyttävä lantio sekä pyöreä pylly tai paksut reidet. Vartalon niin kutsuttu painopiste sijoittuu alemmas reisien ja lantion kohdille. Tavallisesti alaosa voi olla paria kokonumeroa isompi kuin ylävartalon istuvimmat vaatteet.

A-VARTALOTYYPILLE SOPIVAT FARKUT

Valitse farkut normaalikorkuisella tai hiukan matalammalla vyötäröllä. Bootcut eli leveälahkeinen farkkumalli tai tyköistuvat pillifarkut sopivat korostamaan kauniita sääriäsi. Joustava elastaaninen strechiä sisältävä farkkumateriaali tuo mukavuutta housuja käytettäessä. Jos taas haluat housujen tasapainottavan vartalosi mittasuhteita, suosi suoralahkeisia farkkuja.

Kurvikkas lantio ja rypytyksellä/kuminauhalla varusteltu vyötärömalli tuo isommissa koo'oissa käyttömukavuutta ja tilaa lanteille mutta samalla tarvittavaa säätövaraa kapenevalle vyötärölle. Myös niin sanotut boyfriend-farkut sopii muodokkaille kurveille.

Farkkujen tumma sävy tekee sääristäsi kapeammat, varsinkin jos käytät vaaleampaa yläosaa. Korkea kaarroke saa lyhytjalkaisen näyttämään pidemmältä. Jos farkkujen valinnassa haluaa hillitä pyöreää takamusta, katso takataskujen sijoitusta, että ne ovat suorassa linjassa ja täysin keskellä eikä lähempänä alaselkää.

 

H-VARTALOTYYPPI

H-vartalotyypille on tavallista, että hartioiden leveys on yhtä suuri kuin lantion leveys. Sirorakenteinen ja pienet rinnat sekä sopusuhtainen peppu ovat hyvin tavanomaisita H-vartaloiselle. Yleensä H-vartalotyypin ihmisillä on pitkät hoikat jalat, joka hankaloittavat löytämään vartalolleen tarpeeksi pitkälahkeisia housuja. Muutoin ylä- ja alaosa ovat yleensä samaa vaatekokoa.

H-VARTALOTYYPILLE ISTUVAT FARKUT

H-vartaloisen ihannefarkut ovat normaali- tai matalavyötäröiset. Leveä vyötärökaitale on oiva ratkaisu jos haluat tuoda vyötäröäsi enemmän esille. Myös stailaamisessa suosi vyöitä, se luo efektin, joka katkaisee suoran vartalomallin. Muutoin H-vartalotyyppisen ihmisen on helppo valita monista farkkumalleista.

Suoran vyötäröseutu laittaa kiinnittämään farkkujen lantio-vyötärösuhteeseen enemmän huomiota. Tarkista, että farkuissa on ainakin suht suora mitoitus lantio- ja vyötärölinjan suhteen, jotta farkut mahtuu myös vyötäröstä. Tämän huomaa farkuista silmämääräisesti; kuinka paljon lantion yläpuolella malli lähtee kaartumaan ns. sisäänpäin vyötäröä kohti.

Poikkeuksen tästä tekevät joustavat kuminauhavyötäröiset farkut, jotka mahdollistavat monen eri vartalotyypin, kuten myös H-vartaloisen, mahtumisen farkkuihin.

Lopuksi kannattaa kiinnittää myös huomiota takataskuihin, isommat taskut voivat korostaa peppua, kun vastaavasti pienet taskut voivat pienentää.

O-VARTALOTYYPPI

O-vartalontyypin taakse kätkeytyy aina jokin muu vartalomalli, jota keskivartalon runsaus häivyttää. Tämä vartalotyypin tunnuspiirteitä on hoikat jalat, runsas povi ja pyöreä vatsanseutu. Vyötärö ei erotu juurikaan. Vaate koko saattaa alaosasta olla pari kokoa pienempi. Usein O-vartaloisia ohjataan pukeutumisessa keskittymään asusteisiin kuten korvakoruihin sekä korostamaan sääriä.

O-VARTALOISEN IHANNEFARKUT

O-vartaloisen kannattaa suosia farkkuja, joissa on joustoa vyötäröllä. Myös hieman normaalia matalampi vyötärö tuo lyhytselkäisille ikäänkuin lisää pituutta. Korkeavyötäröiset farkut tekee helposti alavatsan alle pussin, joten matalavyötäröiset istuvat ja tuntuvat luultavasti paljon mukavemmilta.

Suoralinjaiset täyspitkät vartalolle istuvat farkut tuovat kapeaa vaikutelmaa. Myös selvästi lyhyemmät nilkan puoliväliin katkeavat lahkeet paljastavat siroja nilkkoja. Farkkujen epäsymmetria, erilaiset kuviot ja tekstuurit ovat loistava valinta, mitkä kiinnittävät huomion pois itse vartalosta.

O-vartaloisen kannattaa välttää yksityiskohtia erityisesti vyötärön alueella, jotta huomio ei kiinnity keskiosaan. Takapuolelta kannattaa varmistaa, että taskut ovat hyvällä korkeudella ja sopusuhtaisen kokoiset. Esimerkiksi pienen takamukseen sopii isot takataskut, jos niillä haluaa luoda lisää muodokkuutta. Kun taas taskuissa oleva vinous eli "tiltaus", jossa tasku on sisään päin kallellaan, luo muodokkaampaa vaikutelmaa.

O-vartaloisen kannattaa suosia farkuissa vaaleampaa väriä, varsinkin jos yläosassa käyttää tummempia sävyjä. Stailaukseen soveltuu sirot kauniit vyöt, jotka palauttavat kadonneen vyötärölinjan.

 

X-VARTALOTYYPPI

Ylä- ja alaosa on saman levyiset sekä sopusuhtaiset. Vyötärö erottuu kapeana ja lantio lähtee kaartumaan ylälantiolta. Povessa sekä lantiolla on muotoja. Sivulta päin katsottuna vartalossa on kaunista kaarevuutta.

X-VARTALOISEN TÄYDELLISET FARKUT

X-vartaloisten, aivan muista poiketen, kannattaa harkita korkeaa vyötäröä. Oikeasti korkea vyötärö, joka ylittää vyötärölinjan sopii korostamaan vyötäröä. Kurvikkaan vyötärön kanssa paremmin sopii kapea vyötärönauha. X-vartalotyyppisen ihmisen on helppo valita housuja ja useasta erimallisesta löytyy usein sopivia.

Oikean istuvuuden kanssa voi kuitenkin voi olla haasteita, sillä vyötärön ja lantion suhde on tässäkin vartalotyypissä yksilöllistä. Niinpä farkut mitkä sopii tälle vartalomallille ovat mom jeans- tai porkkana malliset farkut, jossa on tilaa reisille, takapuolelle mutta myös kapea vyötärö on huomioitu. Rypytyksinen paperipussivyötärö voi olla tässäkin tapauksessa toimivin ratkaisu, sillä se tuo lantiolle väljyyttä ja on ennen kaikkea mukava käyttää.

Y-VARTALOTYYPPI

Y-vartalolle on tyypillistä kapeampi lantio kuin hartiat, niin sanottu urheilijan vartalo. Vyötärö sekä lantio voi olla yhtä kapealinjaiset kuin sirot pitkät jalat.

Selkä voi olla usein lyhyt ilman kaarevuutta ja vyötärön paikkaa voi olla usein vaikea hahmottaa. Tämä vartalotyyppi on usein hieman ylävartalostaan kulmikas. Vaatevalinnoissa Y-vartaloisen suositaan tuomaan pehmeyttä yläosaan ja jämäkkyyttä sekä volyymiä alaosaan.

 

Y-VARTALOLLE ISTUVAT FARKUT

Y-vartalon farkkujen istuvuuden kannalta kannattaa katsoa, että farkuissa on suorahko mitoitus lantio- ja vyötärölinjan suhteen. Tämän huomaa parhaiten silmämääräisesti, kun katsoo, kuinka paljon lantio kapenee vyötäröä kohti mentäessä.

Farkkuja valitessa Y-vartaloisen kannattaa kiinnittää huomiota, että sääret pääsevät oikeuksiinsa. Siksi Y-vartalon kannattaa valita farkut, jotka ovat reisistä kapeita ja säärestä leveämpiä eli leveälahkeisia bootcut-farkkuja. Myös lyhytlahkeiset ns "culottes farkut" tasapainottavat ylävartaloa volyymin sekä ilmavuuden kautta. Y-vartaloisen kannattaa välttää tyköistuvia ja lyhytlahkeisia farkkuja sillä se vie huomion takaisin kulmikkaaseen ylävartaloon. Sen sijaan suorat täyspitkät housut ovat tälle vartalotyypille varmempi valinta. Ihanteellinen farkkujen lahkeen pituus on silloin, kun nilkkaan ei jää ryppyjä.

Pyöreyttä ja muotoa Y-vartaloisen lantion alueelle tuo boyfriend-malliset farkut. Kapealle vartalolle istuu hieman väljät tai matalavyötäröiset farkut. Matalavyötäröisten farkkujen taskut voivat asettua ihanteellisesti ja samalla ne voi tehdä kohottavan efektin takapuolelle. Litteämmälle takamukselle sopii, jos taskut ovat alempana. Hiukan laskettu haara farkussa voi olla myös onnistunut vaihtoehto, sillä se tuo lisää pituutta lantio alueelle.

Yksityiskohdat, kuosit, kuviollisuus tai kankaan tekstuuri toimii myös loistavina katseen kääntäjinä. Värejä kannattaa suosia ja vaaleata farkun väriä kannattaa yhdistää varsinkin tummemman yläosan kanssa.