PESE FARKKUSI OIKEIN - 10 OHJETTA FARKKUJEN PYYKKÄÄMISEEN JA PITKÄIKÄISYYDEN LISÄÄMISEEN

Voiko farkut jättää pesemättä, tai miten usein niitä suositellaan pestävän? Kuinka farkkukankaan eli denimin pitkää ikää voisi edistää? Miten farkuista tulisi huolehtia, että ne eivät menettäisi niiden väriä eikä istuvuutta? Yksi ratkaisu tähän ongelmaan on huolehtia ja pestä farkkuja oikein, niin, että kangas kärsii mahdollisimman vähän. Kun käytetyistäkin farkuista huolehtii oiken, ne vain paranevat käytössä.

Kokosin tähän tekstiin vinkit, joita kannattaa hyödyntää kaikkien farkkukankaasta valmistettavien tuotteiden pesussa; farkut, farkkutakit, farkkuhameet, farkkukassit jne.

 

PESE FARKKUSI OIKEIN - 10 VINKKIÄ KÄYTETTYJEN FARKKUJEN PESEMISEEN

  1. Farkkukankaasta valmistettuja tuotteita ei tarvitse pestä niin usein kuin useimmat ajattelevat. Jokaisen käyttökerran jälkeinen pyykkäys on farkuille liikaa. Pesutiheys riippuu muun muassa siitä sisältävätkö farkkusi elastaania vai ei. Yleinen ohje on, että farkut voisi pestä noin kerran kahdessa kuukaudessa, mutta osa suosittelee pesun venyttämistä jopa puoleen vuoteen. Riippuu toki myös monetko parit on samaan aikaan käytössä ja, mitä farkkuparia tulee käytettyä eniten.


  2. Jos selkeitä tahroja kankaaseen ei synny, vaan pesuaikomus syntyy lähinnä tunkkaisesta tuoksusta, kannattaa kokeilla josko pesun voisi korvata parin tunnin tuulettamisella raikkaassa ilmassa tai talvisessa pakkasäässä. Farkut on kuin neuleet, kannattaa aina miettiä kaksi kertaa peseekö vai löytyisikö korvaavia keinoja, jotka tuottaisivat samankaltaisia tuloksia.


  3. Pese farkkuja pesukoneessa mahdollisimman vähän. Pesukoneen kovat tehot ja rummussa pyöriminen useita tunteja kuluttaa kangasta, mikä tekee niistä ajan saatossa hauraat. Kankaan usean tunnin kylpeminen kuumassa vedessä imee farkkuihin paljon vettä tehden niistä painavat, ja kuivuessaan lahkeisiin tarttunut paino yleensä venyttää kangasta sekä vaalentaa sen sävyä.


  4. Erityisesti rumpukuivausta tulisi välttää. On kuitenkin olemassa jo uusimpia pesukonemalleja, jotka sisältävät pesuohjelman, joka on suunniteltu farkkujen ominaisuuksien mukaan säilyttäen paremmin niiden pitkäikäisyyden. Pesuohjelma konepesulle on yleensä hyvä valita viileäksi, 30-40 asteiseksi.

   

  5. Pese farkut aina nurinpäin käännettyinä ja saman sävyisten farkkujen kanssa. Pesukonetta ei kannata ahtaa liian täyteen, jotta paksua denimia sisältävillä kuiduilla on tilaa liikkua ja puhdistua. Tyhjennä taskut ja sulje vetoketju. Jätä napinläpi auki, jotta se ei veny. Näin nappisi pysyy paremmin ja pidempään kiinni.


  6. Suosi käsinpesua ja pese tahrat mahdollisuuksien mukaan vain paikallisesti. Jos selkeitä tahroja ei ole, niin liotus ilman pesuaineita tai pelkkä tuuletus voi raikastaa farkkujen tuoksua ja yleistä olemusta. Nyrkkipyykkää farkkusi kädenlämpöisellä vedellä ja huuhtele mahdolliset pesuaineet pois farkuista kylmällä vedellä.


  7. Pesuaineet kannattaa valita käsin- ja konepesulle tarkoin. Värillisille vaatteille löytyy lukuisia erilaisia pesuaineita, joista nestemäiset ovat väreille hellempiä. Vältä mahdollisuuksien mukaan huuhteluaineita, koska ne vahingoittavat farkkukankaan kuituja.


  8. Kokeile pesuaineiden sijaan raikastavia kotikonsteja. Tunkkaisen tuoksuiset farkut voi upottaa pesuvatiin, johon on kädenlämpöisen veden lisäksi sekoitettu pieni loraus valkoviinietikkaa tai ruokalusikallinen ruokasoodaa. Nämä kodin ihmeaineet tekevät myös farkuille ihmeitä neutralisoiden niiden epämääräisiä hajuja tehden niistä raikkaan oloiset.


  9. Kuivata farkut vaakatasossa. Olipa pesukoneesi miten hellä ja tehokas pesemään farkkusi, niin yksi pesemisen tärkeimmistä vaiheista on kuivaus. Käsin pestessä kannattaa pesuhuoneen lattialla yrittää rullata tai painella farkut mahdollisimman kuivaksi. Kankaan kiertäminen ja vääntely ei tee farkkukankaan kuiduille hyvää. Farkkukangas on luonteeltaan todella imukykyinen, joten siihen jää silti hurjasti vettä, joka kuivuu vain ajan kanssa. Vie farkkusi vaakatasoon esimerkiksi saunan lauteille kuivumaan, jotta veden täyttämät painavat lahkeet eivät venytä farkkujasi.


  10. Farkut voi silittää. Silitysraudalle kannattaa säätää kaksi pistettä. Silitys tekee kankaasta ihanan pehmeää.

  11. Tiukat tai löysät farkut? Onko tarkoituksenasi kutistaa farkkusi pesussa? Lue vinkit, miten saat farkkusi istumaan jalkaasi paremmin?

   pese-farkkusi-oikein-10-ohjetta-kuinka-farkut-kuuluu-pestä-pieceofjeans.

  MIKÄ ON PARAS JA OIKEA TAPA PESTÄ TAI PUHDISTAA FARKKUSI

  Likaiset farkut, missä ja miten pesen? Pesukonepesu kuluttaa paljon vettä, ja ekologisen sekä vastuullisen vaatehuollon perusasioista on myös vähentää turhaa vedenkulutusta. Yksi peruskoneellinen pyykkiä kuluttaa noin 100 litraa vettä, ja eko-ohjelmallakin noin 50 litraa. Nämä syyt ovat itselleni yksi syy lisää välttää farkkujen turhaa pesemistä.

  Vaikuttaako sinun farkkusi maapallon hyvinvointiin? Mitä mieltä olet?