MITÄ VAATTEEN MADE IN -MERKINTÄ KERTOO?

Vaatteiden pesulapussa on usein made in -merkintä. Made in -merkintä ei ole pakollinen, mutta moni brändi ja vaatteen valmistuttaja sen vaatteeseensa lisää. Mutta mitä tuo valmistusmaata kuvaava merkintä todellisuudessa kertoo, vai kertooko se todellisuudessa yhtään mitään?

Kun vaatteessa lukee ”Made in Finland”, se tarkoittaa, että yksi tuotteen valmistusosuuksista on todennäköisesti tehty Suomessa. Made in -merkintä kertoo usein tuotteen viimeisen isoimman työtä aiheuttavan valmistusosion. Tällainen työvaihe on esimerkiksi valmiista kankaasta vaatteen kasaan ompelu. Made in -merkintä ei kerro siis esimerkiksi sitä, missä vaatteen aiemmat työvaiheet on tehty, tai missä ja miten materiaalit on tehty tai, mistä vaatteen muut somisteet on peräisin.

Toisin sanoen made in -merkintä on todella puutteellinen merkintä, eikä se kerro puoliakaan siitä, missä vaate on todennäköisesti oikeasti tehty. Suomessakin suurin osa myytävistä tuotteista ja vaatteista tai vaatteiden materiaaleista tulee valitettavan usein Kiinasta. Made in Finland -merkintä lisätään näihinkin tuotteisiin, jos viimeinen työvaihe, kuten tuo mainitsemani vaatteen kasaus kaavoista ja kankaasta, on tehty Suomessa.

mitä-vaatteen-made-in-merkintä-kertoo-valmistusmaa.

VAATTEEN VALMISTUSMAAN MONIMUTKAISUUS – MADE IN:

Annan esimerkin, joka kuvaa hyvin vaatteen valmistusmaan monimutkaisuutta: Vaate suunnitellaan Suomessa ja ommellaan valmiiksi Saksassa kankaasta, jonka lanka on valmistettu intialaisesta puuvillasta ja kiinalaisesta viskoosista, joka tuotetaan langaksi Italiassa. Mikä on vaatteen made in -maa? Alkuperämaiden kanssa saa siis olla todella tarkkana. Jos jokin brändi mainostaa tuotteidensa alkuperäksi ja valmistusmaaksi 100% Suomi, sanoisin että hälytyskellojen tulisi soida. Suomalaiset tekstiili- ja vaateyritykset käyttävät raaka-aineina usein ulkomailla valmistettuja raaka-aineita ja vaatteiden lisäosia, kuten muoviosia ja vetoketjuja. Se, että koko tuotanto alusta loppuun raaka-aineista tuotteen viimeistelyyn tapahtuisi yhdessä maassa, tuntuu todella epätodennäköiseltä. Silloin tulisi olla omavarainen aika monen asian suhteen.

 

MITÄ MADE IN -MERKINTÄ EI KERRO?

  • Made in ei kerro, mistä valmistusmateriaalit ovat peräisin
  • Merkintä ei kerro, mistä tuotteen lisäosat ovat peräisin
  • Missä kaikissa maissa tuotannon vaiheita on tehty
  • Mistä vaatteen kuidut ovat peräisin
  • Tuotteen ekologisuudesta tai vastuullisuudesta
  • Ei kerro tuotteen eettisyydestä

 

Millä merkinnällä made in -merkintä olisi mahdollista korvata, jotta se kertoisi meille nykyistä enemmän?

Mistä farkut ja farkkukangas on alunperin lähtöisin? Miksi kangas on sinistä ja miksi sitä kutsutaan denimiksi?